Sfaturi utile in achizitia de cabluri USB

0 Shares
0
0
0

Intr-o zi in 1994, sapte companii mondiale de tehnologie s-au asezat si au creat un nou standard pentru conectarea perifericelor pentru computere. Dar toate tehnicile au lucrat la fel si standardul pe care l-au stabilit a devenit Universal Serial Bus sau USB pe scurt. Deci un cablu de date este un cablu USB.

Astazi, USB-ul este cu adevarat un standard “universal” si va fi greu sa gasiti un dispozitiv electronic care nu are un port USB. Dar cum stiti care cablu USB se va potrivi dispozitivului dvs.? Speram ca acest ghid de cumparare va va ajuta sa gasiti cablul de care aveti nevoie pentru urmatorul proiect.

Cablurile USB inlocuiesc uriasa varietate de conectori care erau standard pentru perifericele computerelor: porturi paralele, porturi seriale DB9, tastatura si mouse, joystick si porturi midi …

Intr-adevar, toate au iesit din uz. USB simplifica procesul de instalare si inlocuire a hardware-ului facand toate comunicatiile sa adere la un standard serial care are loc pe un cablu de date cu fire torsadate si identifica dispozitivul conectat.

Cand adaugati conexiunile de alimentare si de la sol, aveti la dispozitie un cablu simplu de 4 conductori, care este ieftin si usor de depozitat.

Standardul USB defineste modul in care un dispozitiv discuta cu gazda. Cu exceptia cazului in care profitati de un nou standard numit “USB On the Go” (USB-OTG), care permite dispozitivelor capabilitati limitate de gazda, probabil ca veti conecta un dispozitiv direct la o gazda.

Un dispozitiv USB nu poate initia comunicarea, numai gazda poate, deci chiar daca puteti gasi cablul potrivit: conectarea a doua dispozitive fara gazda nu functioneaza. De asemenea, deoarece cablurile USB poarta atat energie cat si date, conectarea a doua gazde fara un dispozitiv intre ele poate fi dezastruoasa (provocand curenti mari, scurtcircuite, chiar incendii).

99% dintre conectorii gazda vor avea un recipient USB-A, asa ca atunci cand cautati un cablu USB, de obicei veti cauta un cablu “USB A-to-something”.

O mare parte a timpului este acceptat de capatul USB-A, deoarece acesta este conectorul majoritatii PC-urilor, iar cablurile vor fi numite dupa conectorul de la capatul opus. Unele gazde mai mici utilizeaza un Mini sau Micro receptacul, dar de obicei furnizeaza un adaptor pentru pigtail la USB-A.

Unele cabluri sunt si hub-uri, care permit conectarea mai multor dispozitive USB la acelasi port gazda. Teoretic, puteti sa folositi huburi pentru un numar nelimitat de conexiuni, dar in practica trebuie sa luati in considerare limitarile de putere.

Unele cabluri sunt cabluri prelungitoare, cu stecherul la un capat si recipientul la celalalt. Exista si limite la acest lucru, datorita timpului de semnal de iesire rotund al datelor seriale. Se sugereaza ca cablurile USB sunt tinute sub 5 metri lungime.

Exista, de asemenea, niste cabluri USB neobisnuite, nestandardizate, astfel incat trebuie sa fiti atenti atunci cand va conectati. Nu tot ceea ce poate fi conectat fizic poate fi conectat electric.

Cea mai buna modalitate de a raspunde la aceasta intrebare este sa faceti o plimbare prin tipurile de cabluri USB pe care le vindem si sa vorbim putin despre modul in care sunt folosite fiecare.

Mini-B este standardul o data excelent (acum depreciat) pentru dispozitivele portabile. Blackberry a avut, Motorola Q a avut, dar cel mai important, FTDI Basic Breakout inca il are.

0 Shares
1 comment

Comments are closed.

You May Also Like