Ce este wellness si de ce este nevoie tinem cont de acest concept?

1 Shares
0
0
1

Cuvintele  wellness si sanatate apar peste tot in jurul nostru si sunt comercializate la orice pas, insa nu toti stiu ce inseamna exact cuvantul wellness. Insa, atunci cand dai o cautare a acestui cuvant pe Google, apar diferite sensuri ale acestuia, in functie de sursa gasita. Totusi, pe wellnessist.ro putem descoperi care este adevarul si de ce este un concept atat de important pentru noi, oamenii.

Ce este wellness?

Pana in acest moment, nu s-a gasit o definitie clara si universal acceptata a acestui cuvant. Insa, exista anumite definitii care ar trebui sa descrie ce este de fapt wellness, si anume, wellness este:

  • Calitatea sau starea buna de sanatate, in special ca un scop activ cautat
  • Starea de a fi intr-o stare buna de sanatate, mai ales cand este vorba despre un scop urmarit in mod activ.
  • Calitatea sau starea de a fi sanatosi la corp si minte, mai ales ca rezultat al efortului deliberat
  • Un proces activ prin care oamenii constientizeaza si fac alegeri pentru o experienta mai reusita.
  • Un proces activ de a deveni constient si de a face alegeri catre o viata sanatoasa si satisfacatoare. Wellness este un mod de a fi liber de boli, este de fapt un proces dinamic de schimbare si crestere
  • Conditia de a fi sanatos.

Wellness este un scop pe care alegi sa il urmaresti, este o alegere pe care o faci in viata, dar care necesita eforturi constante de realizat. Totusi, desi este asociat cu un stil de viata sanatos, wellness depaseste limitele sanatatii generale. Acesta cuprinde o perspectiva sanatoasa asupra mintii, a corpului si a sufletului si este ceva asupra caruia avem mai mult control decat atunci cand este vorba despre sanatate.

De-ce-este-wellness-atat-de-important

Pe scurt, wellness este un cuvant complex si reprezinta o serie de alegeri pozitive care trebuie facute pentru a ajunge sa traiesti viata la maxim.

De ce este wellness atat de important?

Wellness este foarte important, caci afecteaza foarte multe domenii ale vietii si pentru ca toti ne dorim sa traim viata la cel mai inalt nivel.    Insa, provocarile si acele lucruri ce nu pot fi controlate ingreuneaza aceasta situatie. Insa, pentru fiecare in parte, optimizarea starii generale de bine poate avea loc, iar beneficiile vor fi atat personale, cat si profesionale.

In plan personal, starea de bine are legatura cu alegerile facute astfel incat sa va puteti dezvolta in plan personal. De fapt, atunci cand exista un plan legat de wellness, este mult mai usor sa iti gasesti echilibrul si sa reusesti in viata, dar si de a deveni cea mai buna versiune a ta.

In plan profesional, starea de bine are legatura cu alegerile importante ce merita atentia, caci are legatura cu alegerile facute pentru dezvoltarea carierei.

Ce tipuri de wellness exista?

Exista mai multe tipuri de wellness, fiecare intr-o alta dimensiune si un alt domeniu, iar o parte dintre acestea vor fi prezentate mai jos.

Sanatatea emotionala este foarte importanta si are legatura cu gandurile, sentimentele si comportamentele. Aceasta permite sa recunoasteti si sa acceptati in mod clar sentimentele, fie ca sunt pozitive sau negative. Aceasta include adaptarea la stres, schimbarile inevitabile ce apar in timpul vietii si momentele dificile.

De-ce-este-wellness-atat-de-important

Sanatatea spirituala este acel proces cu ajutorul caruia se cauta sensul si scopul in viata. Acest lucru se poate intampla prin diverse moduri, aceste incluzand religia, rugaciunea, meditatia, yoga sau chiar o evaluare atenta  a valorilor si convingerilor proprii.

Sanatatea fizica are legatura cu mentinerea corpului intr-o stare optima si sanatoasa. Aceasta se poate realiza cu ajutorul unei diete echilibrate, diverse exercitii fizice sau practicand auto-controlul.

Sanatatea sociala este capacitatea de a va conecta cu ceilalti si de a reusi sa mentineti relatii puternice. Aceasta poate fi realizata prin inconjurarea cu oameni pozitivi si posibilitatea de  fi confortabil cu ceea ce esti in mediul social.

Sanatatea intelectuala are de a face cu participarea la tot felul de activitati de stimulare mentala care te provoaca sa iti maresti cunostintele. Aceasta poate fi realizata printr-un proces continuu de invatare, pe tot parcusul vietii si prin incercarea lucrurilor noi.

Sanatatatea privind mediul de viata este felul in care te simti, respecti si protejezi lumea din jur. Aceasta poate fi realizata prin incercarea de a trai o viata ecologica si de a conserva resursele naturale ale lumii.

Sanatatea ocupationala are de-a face cu maximizarea fericirii la locul de munca prin concentrarea asupra muncii, care aduce un sentiment de bucurie, satisfactie si realizare. Aceasta poate fi realizata prin explorarea diferitelor cai in cariera si gestionarea cu succes a stresului la locul de munca.

Sanatatea si succesul financiar este procesul de a invata cum trebuie gestionati cel mai bine banii. Aceasta include atat cheltuielile, finantele personale si investitiile. Aceasta poate fi atinsa prin intelegerea locului de provenienta al banilor, dar si modul in care acestia sunt cheltuiti sau investiti.

1 Shares
You May Also Like