Cine a inventat Facebook-ul? Care este adevarul?

0 Shares
0
0
0

Cine a venit cu ideea de a crea Facebook? Adevarul este ca a fost intotdeauna vazuta ca o poveste tulbure.

Mark Zuckerberg, CEO-ul companiei, a declarat ca reteaua social a fost propria sa creatie, ca a proiectat-o si a construit-o in timp ce era student la Harvard.

Nimeni nu crede cu adevarat ca a fost atat de simplu. E-mailul si mesajele instant ale lui Zuckerberg sugereaza ca ar fi putut gasi inspiratie, bani si sursa prin intermediul altor persoane.

In 2008, Facebook a initiat proceduri judiciare cu alti studenti de la Harvard (gemenii Cameron si Tyler Winklevoss si colega lor de camera Divya Narendra) care l-au angajat pe Zuckerberg sa lucreze pe un site de socializare numit The Harvard Connection. Acum, Facebook merge pe orice tip de telefoane mobile.

Cei trei studenti sustin ca Zuckerberg le-a furat ideea si a intarziat proiectul pentru a lansa mai intai Facebook. In ultimele momente, Narendra si gemenii Winklevoss au incercat sa redeschida cazul. Initial, ei au castigat aproximativ 170 de milioane de dolari in actiuni facebook, dar spun ca Facebook nu le-a spus adevarata valoare a companiei si sustin ca merita mult mai multi bani.

Acum exista o fisura noua, si chiar straina, in povestea cine este creatorul Facebook. Paul Ceglia (un antreprenor de internet din statul New York, cu antecedente penale care implica pelete de lemn imaginare) a folosit o serie de e-mailuri pentru a-si sustine cazul in care, in 2003, Zuckerberg a semnat 50% din Facebook in schimbul unei investitii de 1.000 de dolari de la Ceglia. Facebook sustine ca e-mailurile au fost false.

Nu este de mirare ca suntem cu totii atat de interesati sa stim cine este inventatorul Facebook. Exista o suma de bani aproape de neconceput implicate. Cele mai recente estimari plaseaza compania la 200 de miliarde de dolari.

Facebook Story

Dar aceasta este mult mai mult decat o poveste senzationalista. Cred ca suntem atat de interesati sa cunoastem povestea Facebook, pentru ca vrem sa stim cui datoram creditul pentru ca a venit cu o idee atat de geniala.

In America, ei se inclina mai mult spre persoana care a avut ideea in sine decat persoana care nu a dormit timp de un an facand acest lucru. Daca Zuckerberg chiar a venit cu ideea unei retele sociale la nivel de campus, atunci merita toate miliardele de dolari pe care le castiga. Dar daca a furat ideea, de ce ar trebui sa beneficieze de ceva ce era gandit de altcineva inaintea lui? Raspunsul este simplu: pentru ca Zuckerberg s-a descurcat mai bine.

Dar cine a inventat cu adevarat Facebook- ul?

Daca va uitati la povestea principala a Facebook, veti vedea ca aproape nimic despre aceasta retea sociala nu este o idee noua. Desi era adevarat ca gemenii Winklevoss au conceput un plan pentru o retea sociala harvard, evident ca s-au inspirat de pe multe alte site-uri cu mult inainte aparute. Facebook este o aplicatie mobile folosita in intreaga lume care genereaza sume colosale.

0 Shares
You May Also Like