Kale este o leguma a carei culoare este verde inchis; este o leguma cu frunze, care face parte din familia varzei. Usor de crescut si capabila sa reziste la temperaturi reci, poate fi cultivata in multe clime.
Natura sa rezistenta, versatilitatea si beneficiile pentru sanatate i-au adus aceasta veritabila popularitate. Kale este o leguma comuna in Statele Unite, precum si in Europa, dar si in alte zone ale lumii, cum ar fi Africa, America de Sud si Asia.
Uneori este cultivata in alte culori, pe langa verdele inchis, cum ar fi violetul, albul si chiar rozul. Aceasta varza kale poate fi consumata cruda, fiind inclusa in diferite salate, prajita, amestecata pur si simplu si adaugata la supe si tocanite.
Cand vine vorba de familia de varza, kale se aseamana cel mai mult cu varza salbatica, deoarece tulpinile sunt alcatuite din frunze libere, alungite, in loc de capete stranse, ambalate si rotunjite. Cele mai obisnuite soiuri de kale gasite in magazinul alimentar sunt kale ondulate.
Varza kale este cu siguranta unul dintre cele mai sanatoase si mai hranitoare alimente vegetale existente. Acest tip de varza kale, este incarcat cu tot felul de compusi benefici, unii dintre ei avand proprietati medicinale puternice.
Pe https://vegis.ro/blog/varza-kale-sursa-incredibila-de-nutrienti-si-vitamine/ puteti gasi lista completa de beneficii a acestui tip de legume, iar in continuare puteti descoperi informatii pe scurt legate de acest subiect.
- Kale este printre cele mai nutritive alimente de pe planeta
Kale este o leguma populara si un membru al familiei de varza. Este o leguma crucifera precum sunt de exemplu si varza, broccoli, conopida, verdeturile de colard si varza de Bruxelles. Exista multe tipuri diferite de kale.
Frunzele pot fi verzi sau purpurii, si au o forma neteda sau ondulata. Cel mai frecvent tip de kale este denumit kale ondulat sau kale scotian, care are frunze verzi si ondulate si o tulpina dura si fibroasa.
O singura cana de kale crud (aproximativ 67 de grame sau 2,4 uncii) contine:
- Vitamina A: 206% din DV (din beta-caroten).
- Vitamina K: 684% din DV.
- Vitamina C: 134% din DV.
- Vitamina B6: 9% din DV.
- Mangan: 26% din DV.
- Calciu: 9% din TV.
- Cupru: 10% din DV.
- Potasiu: 9% din DV.
- Magneziu: 6% din DV.
- De asemenea, contine 3% sau mai mult din DV pentru vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), fier si fosfor.
Acest lucru vine cu un total de 33 de calorii, 6 grame de carbohidrati (dintre care 2 sunt fibre) si 3 grame de proteine. Varza kale mai are in compozitie foarte putine grasimi, dar o mare parte din grasimea din ea este un acid gras omega-3, numit acid alfa-linolenic.
Avand in vedere continutul sau de calorii incredibil de scazut, kale este printre cei mai bogati nutrienti existenti. Consumul mai mult de kale este o modalitate excelenta de a creste dramatic continutul total de nutrienti din dieta ta.
- Kale este incarcat cu antioxidanti puternici precum Quercetina si Kaempferolul
Multi antioxidanti puternici se gasesc in kale, inclusiv quercetina si kaempferolul, care au numeroase efecte benefice asupra sanatatii, cum ar fi: efecte puternice de protectie a inimii care scad tensiunea arteriala, efecte antiinflamatoare, antivirale, antidepresive si anti-cancer, pentru a numi cateva dintre acestea doar.
- Este o sursa excelenta de vitamina C
Vitamina C este un important antioxidant solubil in apa, care serveste multor functii vitale in celulele organismului. De exemplu, este necesar pentru sinteza colagenului, cea mai abundenta proteina structurala din organism.
Kale este mult mai bogata in vitamina C decat majoritatea altor legume, continand de aproximativ 4,5 ori mai mult decat spanacul. Adevarul este ca, kale este de fapt una dintre cele mai bune surse din vitamina C. O ceasca de kale bruta contine chiar mai multa vitamina C decat o portocala intreaga.
Tinand cont de informatiile din acest articol, putem spune ca intr-adevar, consumul de varza kale este indicat pentru fiecare dintre noi.