Cerbul Carpatin – Un exemplar magnific

0 Shares
0
0
0

Cerbul Carpatin ( Cervus Elaphus, face parte din familia Cervidae) este un mamifer ierbivor din categoria rumegatoare ce ocupa locul secund in topul copitatelor salbatice din Romania . Prima pozitie este ocupata de catre elan .

Cei care doresc sa organizeze o sesiune de vanatoare de cerbi trebuie sa stie ca , pentru a fi in conformitate cu prevederile legale impuse de statul roman , trebuie sa utilizeze arme de tip carabina cu un calibru de cel putin 7 mm .

Ca urmare a defrisarilor masive si a braconajului , cerbul carpatin a ajuns sa fie inclus pe lista animalelor protejate in Romania . Din nefericire , cerbul nu este amenintat doar de actiunile omului ci si de habitatul natural. Lupul este considerat cel mai de temut dusman natural al cerbului. Deasemenea, rasul si ursul fac pagube insemnate .

Acest mamifer se regaseste cu precadere in zone cu paduri intinse cu poieni si izvoare , acestea fiind nu numai surse de apa si hrana ci si adevarate oaze de relaxare. Deasemenea , putem intalni cerbi si la campie , ceea ce inseamna ca acest mamifer acopera intregul areal cuprins intre zona alpina si malul marii .

Sezonul legal de vanatoare pentru masculi incepe in 1 septembrie si se termina in 15 decembrie , in timp ce pentru ciute sezonul se termina la 15 februarie . In fiecare an , in tara noastra , sunt vanate un numar de aproximativ 5.000 de ciute .

Perioada perfecta pentru vanatoare este perioada bocanitului . La capitolul metode de vanatoare sunt permise pinda si dibuitul ( cu sau fara bocanitoare ) , in schimb , impuscarea la goana este strict interzisa de legislatia din tara noastra .

Selectia masculilor se face in principal dupa aspectul general al coarnelor , un criteriu valabil in cadrul tuturor cervidelor .

O alta perioada foarte buna pentru vanatoare este imediat dupa ce se incheie cirduirea , adica intre 15 noiembrie si 15 decembrie , perioada in care se poate alege in mod corect exemplarul incapabil sa se reproduca .

Un mascul ( numit cerb sau taur ) poate sa ajunga pana la o greutate de 350 kg in timp ce femela ( numita ciuta ) ajunge la o greutate medie de 150 kg . Un cerb traieste in libertate intre 18 si 20 de ani si ajunge la maturitate la varsta de 12-14 ani .

Varsta unui exemplar viu se calculeaza in functie de trofeu si aspectul exterior in timp ce la un exemplar mort se ia in considerare starea danturii .

Trofeul este constituit din coarne si craniu , sau cel putin o parte a craniului , si doi cilindri frontali care fac legatura intre craniu si prajini . Ramificatiile prajinilor , din varf , alcatuiesc corona .

Valoarea trofeului este influentata de perlaj ( pe intelesul tuturor , totalitatea si abundenta proeminentelor ) , culoarea ( care de cele mai multe ori este inchisa ) si greutatea ( in cazuri deosebite poate ajunge pana la 14 kg ) .

In functie de valoarea trofeului un cerb carpatin costa intre 550 euro si 8.000 euro .

0 Shares
You May Also Like