Trebuie sa vorbim despre sanatatea mintala a copiilor

0 Shares
0
0
0

Sanatatea mintala a copiilor trebuie abordata pe scara larga deoarece tulburarile prezente in copilarie pot fi confundate cu probleme de comportament. Astfel, acest factor ingreuneaza diagnosticul.

Deoarece copiii au dificultati in gestionarea sau chiar exprimarea emotiilor lor, este esential ca adultii din viata lor sa stie sa identifice semnele care pot fi legate de problemele de sanatate mintala. Deci, cititi mai departe pentru a intelege mai bine acest subiect!

Importanta de a vorbi despre sanatatea mintala a copilariei

In perioada copilariei copilul isi dezvolta structura mentala. In acest fel, situatiile adverse care apar in aceasta faza ajung sa stimuleze productia de hormon de stres (cortizol). Printre alte probleme, intrerupe conexiunile dintre neuroni.

Nicio persoana nu va putea sa treaca prin copilarie fara experiente negative. Cand apar sporadic, nu trebuie sa fie intotdeauna un motiv de ingrijorare. Ceea ce poate impiedica dezvoltarea sunt evenimentele succesive ale situatiilor adverse. Acestea, pe termen lung, pot schimba sisteme importante.

Sanatatea mintala a copilariei este importanta pentru intreaga viata a unui individ. Sunt primii ani de viata care servesc drept baza pentru celelalte conexiuni facute de creier in urmatorii ani. In plus, in aceasta etapa pot aparea primele simptome ale tulburarilor care se pot agrava in viata adulta.

Cum sa aveti grija de sanatatea mintala a copiilor

Pentru a avea grija de sanatatea mintala a copiilor, parintii si tutorii trebuie sa fie foarte atenti. Consultati mai jos cateva modalitati de a avea grija de sanatatea mintala a copiilor.

  1. Ai grija de sanatatea ta mintala

Problemele care implica copiii incep cu parintii si tutorii. In acest fel, este foarte important sa intelegem ca modul in care tratam oamenii, actiunile si sentimentele lor este legat de propria noastra sanatate mintala.

Astfel, adultul nu se simte bine cu el insusi, ajunge sa trateze ceilalti in mod negativ. De exemplu, cu indiferenta, ignoranta, nerabdare si grosolanie. Chiar daca nu este ceva facut cu intentia de a-i rani pe ceilalti, intrucat astfel de atitudini sunt rezultatul unor conflicte interne, ajung sa ii afecteze pe altii. Mai ales cand comportamentul este efectuat in fata copilului.

  1. Permiteti copilului sa se exprime

La fel ca si adultul, si copilul are sentimente care trebuie exprimate. Deoarece nu le pot transmite intotdeauna prin vorbire, isi pot exprima emotiile in alte moduri.

Prin urmare, este foarte important ca parintii sa-i permita copilului sa se exprime in felul lor, de exemplu prin intermediul desenelor sau a unor cadouri traznite.

  1. Fii atent la semne ca ceva nu este in regula

Avand in vedere ca majoritatea copiilor au dificultati in a-si exprima ceea ce simt sau chiar nu reusesc sa inteleaga ceea ce se intampla, parintii si tutorii ar trebui sa fie intotdeauna constienti de semnele de avertizare care pot indica faptul ca ceva nu merge bine si ar trebui sa aiba grija mai bine de sanatatea mintala a copilului. Printre principalele semne se numara:

  • Scadere a performantei scolare;
  • Agresivitate;
  • Nervozitate fara cauza aparenta;
  • Iritabilitate;
  • Timiditate exagerata;
  • Tristete;
  • Modificari ale tiparelor de somn si ale apetitului;
  • Apatie;
  • Cosmaruri frecvente;
  • Nedorinta de a merge la scoala sau de a efectua activitati care anterior erau placute.

Atunci cand unele dintre simptome sunt identificate, este important sa cautati sprijin de la un profesionist calificat, care sa-l ajute pe copil sa-si gestioneze sentimentele, precum si sa identifice posibile tulburari emotionale.

Ati vazut cat de important este sa aveti grija de sanatatea mintala a copiilor? Acum ca stiti principalele modalitati de a va ajuta copilul, puneti in practica sfaturile de mai sus si permiteti-i sa devina complet sanatos!

0 Shares
You May Also Like