Pompa de caldura, un sistem de incalzire alternativ

0 Shares
0
0
0

In lumea moderna s-au gasit tot felul de solutii pentru ca nivelul de trai, de confort sa fie mai ridicat si implicit sa nu fie la mijloc un sistem de exploatare ce afecteaza prea mult mediul. Daca de centrala pe gaz se spune ca polueaza, cea pe lemne consuma resursa lemnoasa si implica taierea copacilor, atunci o alternativa imbucuratoare pentru multi va fi cea a unei pompe de caldura.

Functionarea unei pompe de caldura

Concret, ceea ce fac aceste pompe de caldura se refera la extragerea caldurii din pamant, apa sau aer. Acest lucru este posibil datorita unui compresor ce se monteaza in interior. Agentul frigorific din interior se incalzeste, raspandind caldura in locuinta. Partea si mai buna este ca pe timp de vara se mentine o racoare placuta, prin inversarea procesului.

Desigur ca de-a lungul timpului s-au creat si tot felul de mituri despre astfel de pompe. Descoperim cateva dintre ele in randurile urmatoare:

  • Randamentul este unul scazut in conditii de iarna extrema. Aici depinde si de tipul de pompa caci poate fi una de sol-apa, apa-apa si nu numai. Exista si modele de tip aer-aer ce pot include sisteme avansate ce le protejeaza de inghet. O rezistenta electrica din dotare se activeaza ca si sistem suplimentar de incalzire aceasta pornindu-se la un anumit prag de temperatura negativa.
  • Sunt deranjante pentru ca produc mult zgomot. Ca orice sistem, o pompa de caldura va produce un oarecare zgomot. Acesta nu este insa o problema. Conteaza tipul de pompa, precum si dimensiunea acesteia. Oricum, fata de anii trecuti cand tehnologia din spatele acestor sisteme era ceva mai precara, acum sunt aduse imbunatatiri ce mentin si nivelul de zgomot mai jos.
  • Costuri si intretinere. Mereu va exista o diferentiere intre pareri. Costul unei pompe de caldure este unul considerabil, tinand cont ca implica sistemul in sine, dar si a unui foraj. La randul lui acesta depinde de o serie de factori, de la sistemul de colectare la zona, la adancime si diametrul colectoarelor. Dar raportand totul la ceea ce poate sa ofere, la randament si eficienta, se poate spune ca se merita. In plus, este un sistem avantajos si fata de mediul inconjurator.

Cat despre revizii acestea se impun insa nu e ca si cand alte sisteme nu sunt in aceeasi situatie. Chiar daca functioneaza optim, se necesita o revizie pentru a verifica sistemul.

Acestea sunt doar cateva dintre miturile si totodata explicatiile cu privire la pompele de caldura. Insa prin varietatea lor asa cum se gasesc pe piata, acestea cunosc o mai mare complexitate de aspecte. De preferat ca cei interesati sa faca o cercetare pe piata printre furnizori si ce producatori exista, selectand optiunea ce le convine.

Cert este  ca in varianta moderna, pompele de caldura sunt o alternativa eficienta. Acestea sunt considerate a fi economice si totodata sunt o maniera mai responsabila de a consuma energia din sol si ape, ca resurse naturale pe care sa le putem exploata. Desi nu sunt la fel de populare inca precum alte tipuri de incalzire, devin din ce in ce mai recomandate prin insusi modul de functionare si randamentul oferit, in a crea un nivel de confort termic al locuintelor.

0 Shares
You May Also Like