Cum pot fi recunoscute materialele compostabile?

0 Shares
0
0
0

In mod evident, fiecare dintre dvs. ati vazut in supermarketuri, ca pungile vechi din plastic, au fost inlocuite cu alt tip de pungi, care sunt confectionate din alt material. Lanturile de supermarket, cauta in permanenta cele mai atractive oferte de pungi biodegradabile producator, dat fiind faptul ca doar acestea mai sunt acceptate, celelalte tipuri de pungi din plastic fiind scoase din uz.

Foarte multe dintre pungi sunt fabricate din materiale compostabile, iar in randurile care urmeaza, vom vedea cum pot fi recunoscute aceste materiale, si veti descoperi standardele specifice.

Plasticul compostabil potrivit pentru compostarea industriala trebuie sa indeplineasca cerinte specifice: compostabilitatea este definita prin standarde specifice.

  • ASTM D6400 este standardul american pentru biodegradarea materialelor solide (prin compostare) necesare pentru etichetarea materialelor plastice concepute pentru a fi compostate aerob in instalatiile municipale sau industriale.
  • EN 13432 este un standard UE in care componenta cheie este necesitatea recuperarii deseurilor de ambalaje pe baza compostului industrial. EN 13432 este considerata si o referinta solida pentru standardele din alte parti.

In prezent, exista o tendinta de a adopta cerinte similare ca EN 13432, de asemenea, in contextul altor standarde, iar standardul ASTM in sine a fost recent revizuit pentru a se alinia la EN (acelasi lucru s-a intamplat si pentru standardul global ISO 18606). Atunci cand este legat de materialele plastice care nu sunt de ambalat (de exemplu tacamuri), se foloseste standardul similar EN 14995 (care include cerinte similare).

Cerintele cheie ale standardului EN 13432 sunt:

  • Compozitie chimica: seturile standard limiteaza solidele volatile (adica materia organica) si metalele grele (Cu, Zn, Ni, Cd, Pb, Hg, Cr, Mo, Se, As).
  • Biodegradarea: defalcare chimica a materialelor in CO 2 , H 2 0 si minerale. Conform standardului, cel putin 90% din materiale trebuie defalcate prin actiune biologica in conditiile de testare, in termen de 6 luni.
  • Dezintegrarea: descompunerea fizica a unui produs in bucati minuscule dupa 12 saptamani; cel putin 90% din produse trebuie sa poata trece printr-o sita de 2x2mm.
  • Calitatea compostului final si ecotoxicitatea: calitatea compostului nu ar trebui sa scada ca urmare a adaugarii materialului de ambalare. Standardul specifica verificarea acestui lucru prin teste de ecotoxicitate: aceasta implica efectuarea unei examinari pentru a vedea daca germinarea si productia de biomasa a plantei nu sunt afectate negativ de influenta ambalajelor compostate.

Standardul EN 13432 specifica faptul ca ambalajul poate fi considerat a fi compostabil numai daca toate elementele componente si componentele ambalajului sunt compostabile. Prin urmare, toate componentele trebuie testate.

Materialele compostabile trebuie sa fie etichetate cu sigle specifice, care garanteaza ca sunt certificate in conformitate cu standardul de compostabilitate. O terta parte neutra competenta a validat conformitatea si a garantat monitorizarea produsului pe piata.

Cand are sens utilizarea plasticului compostabil, cand nu?

Nota importanta: materialele plastice biodegradabile (inclusiv cele compostabile) nu pot si nu trebuie niciodata privite ca o inlocuire de 100% a materialelor plastice traditionale, iar reducerea trebuie sa vina pe primul loc. Optiunea reutilizabila trebuie luata in considerare intotdeauna intai, daca este adecvata conditiilor operationale specifice.

Cel mai important, materialele biodegradabile (si compostabile) nu pot fi considerate o solutie a problemei gunoiului, ca un material „usor de degradat” in mediul deschis. In schimb, acestea sunt un material care trebuie incorporat in colectarea separata de organice si in schemele de compost aferente.

Materialele plastice compostabile pot fi luate in considerare pentru urmatoarele aplicatii (lista este provizorie si se refera la posibilitatile deja luate in considerare si consolidate):

  • pungi compostabile;
  • tacamuri compostabile;
  • capsule de cafea (modurile traditionale de preparare a cafelei sunt desigur preferate ori de cate ori sunt adaptate conditiilor specifice) si pungi de ceai;
  • AHPs (produse de igiena – absorbante) cu rezerve la cateva constrangeri posibile actuale. Se acorda prioritate pentru scutecele reutilizabile (sau pentru ingrijirea personala a femeilor, utilizarea alternativelor 6 daca sunt acceptate de utilizatori), dar materialele plastice compostabile pot ajuta in anumite situatii (de exemplu, nu exista apa de la robinet).
  • niste ambalaje specifice de ambalare pentru fructe / legume de pe raft.

Plasticul compostabil nu este recomandat pentru:

  1. Compostare la domiciliu, deoarece:
  • de obicei conditiile nu se potrivesc cu cele din compostarea industriala;
  • nu are prea mult sens sa folosesti pungi compostabile sau tacamuri unde se practica compostarea la domiciliu. Acesta este si motivul pentru care avem o preferinta marcata pentru standardele care fac referire la degradabilitatea in compostarea centralizata, si nu in sistemele de compostare pentru locuinte.
  1. Inlocuirea materialelor de ambalare (de exemplu, sticlele) ca „punct de vanzare” pentru producatori, deoarece:
  • acest lucru ar incurca gospodariile, carora le este greu sa stabileasca, din cand in cand, daca un produs este fabricat din materiale biodegradabile sau traditionale;
  • intrucat ambalajul are o densitate foarte mica (greutatea pe unitatea de volum), in timp ce cea pentru resturile de alimente este de obicei mult mai mare, colectarea sticlelor si a altor ambalaje impreuna cu resturile alimentare ar dauna una dintre conditiile operationale pentru colectarea optimizata a costurilor de bio-deseuri , adica densitate mare in vrac, care permite utilizarea camioanelor mici deschise in locul camioanelor mari de ambalare.

Temperatura de compostare industriala este de peste 55 ° C. Temperatura dintr-o gramada de compost din gradina este clar mai mica si mai putin sigura decat intr-un mediu de compostare industriala; acest lucru poate afecta degradarea unor materiale plastice compostabile.

0 Shares
You May Also Like