Codecul H.264 de la Cisco va avea suport extins pentru video-chatul web

0 Shares
0
0
0

WebRTC promite plugin-uri free pentru video-chat chiar in browser-ele noastre, dar a fost blocat pana acum intr-o “bucla” de dezvoltare, avand ceva probleme cu format-ul codecului, unele companii dorind standarde free de genul VP8, in timp ce altele insistau pe un suport mai larg pentru arhicunoscutul H.264.

Pentru angajari studio Angels of Love , intra pe AngelsofLove.ro!

Astazi, cei de la Cisco propun un “armistitiu” intre cele 2 tabere. Cisco planuieste sa transforme codecul H.264 intr-unul open source, fara a exclude feature-urile pe care le plateste la MPEG-LA, facand acest standard cu adevarat free, atunci cand este folosit in conversatiile web (la video-chat).

Mozilla este si ea foarte atenta la aceasta strategie: desi inca prefera tehnologiile open video asa cum ar fi VP8 si Daala, este de acord si cu mutarea Cisco ce va permite utilizatorilor de Firefox sa foloseasca codec-ul H.264 pentru mai multe taskuri. Nimic nu este stabilit in acest moment insa. Daca totul va merge bine, se vor dezvolta foarte mult si aplicatiile cu ajutorul carora initiem video-chat pe web.

Neintelegerile din trecut ce s-au intamplat intre Google si Mpeg LA se apropie de un sfarsit sigur. Cele 2 parti au ajuns la un “licensing agreement” pentru cateva patente, in ceea ce priveste compresia video. Ca o scurta aducere aminte, MPEG LA detine toata tehnologia din spatele codecului H.264, regele neincoronat al codecurilor video.

Intre timp, codecul Vp8 al celor de la Google, este parte a standardului WebM, iar cei de la Mpeg LA strigau sus si tare ca Google este vinovata de infringement, adica incalca drepturile de autor.

Aparent, aceste 2 companii au gasit un teren comun si o data cu cele mai noi acorduri ce au avut loc intre ele, WebM a devenit un patent free, pe care producatorii video il pot folosi asa cum vor, ori de cate ori vor, fara a se teme de consecinte legale, cu privire la posibilele incarcari ale drepturilor de autor.

Google Inc. si Mpeg LA, au anuntat ca s-a ajuns la un acord prin care Google primeste o licenta pentru tehnici esentiale codecului VP8, o generatie ceva mai veche a tehnologiilor de compresie VPx video, sub patente detinute in momentul de fata de 11 proprietari.

Aceasta intelegere garanteaza celor de la Google, dreptul de a sublicentia aceste tehnici si tehnologii pentru orice user al codecului VP8, indiferent daca implementarea acestui codec a fost realizata de catre Google sau de catre o alta entitate (utilizator sau companie, etc.).

De asemenea, permite si sub-licentierea acestor tehnici VP8, intr-o generatie complet noua de codecuri VPx. Ca un rezultat al acestor intelegeri, MPEG LA, va renunta la eforturile de patentare a formei lor de codec VP8. Consilierul general pentru patente Google, Allen Lo, a declarat ca “Aceasta este o piatra de hotar extrem de importanta in eforturile Google de a stabili VP8, ca si codec global, de video-format web.

Apreciem cooperarea celor de la MPEG LA, pentru a face ca aceste lucruri sa se poata intampla.”

0 Shares
You May Also Like