Daca va aflati in situatia in care tocmai v-ati cumparat o casa si aveti o gradina pe care doriti sa o folositi pentru a cultiva diferite legume sau luminoase, sau chiar si cereale, cu siguranta trebuie sa alegeti utilajul potrivit.
Alegand o motosapa sau un motocultor va usurati foarte mult munca, astfel ca nu mai trebuie sa va chinuiti manual, sau sa exploatati animalele. Acum intrebarea cea mai importanta este: ce sa aleg dintre o motosapa si un motocultor?
Exista agricultori carora le este greu sa faca o alegere, dar acest lucru se datoreaza si faptului ca nu au foarte multe cunostinte cu privire la cele doua categorii de utilaje. Veti putea afla mai multe detalii insa, in continuare.
Motosapa
Motosapa este un utilaj de mici dimensiuni, care poate fi utilizat in activitati precum prelucrarea solului si pregatirea acestuia pentru plantarea/semanarea diferitelor culturi.
Motosapa este acel utilaj care are dimensiunile mai mici in comparatie cu motocultorul, dar care poate face fata pe suprafete mici de teren, datorita motorului in 4 timpi pe care il detine.
In cazul in care suprafata de teren pe care o detineti nu este una foarte mare (mai exact nu depaseste 1500 de metri patrati), atunci cu siguranta puteti alege sa folositi o motosapa.
In cazul in care insa, detineti o suprafata de teren mai mare de 1500 de metri patrati, deja motosapa nu mai este la fel de eficienta, si trebuie sa ie inlocuita cu un motocultor.
Aceste utilaje de mici dimensiuni, au avantajul de a fi usor de utilizat, sunt si usor de intretinut, si au si preturi super atractive. Cu toate acestea, sunt sanse mari sa aveti nevoie de un motocultor.
Motocultorul
In ceea ce priveste motocultorul, acesta este un utilaj care poate fi utilizat cu scopul de a forma canale pentru seminte, pe care mai apoi le acopera. De-asemenea, motocultorul se poate utiliza si pentru plantare (dispune de aceasta caracteristica).
Greutatea unui motocultor este mai mare in comparatie cu greutatea unei motosape, iar aceasta este o diferenta cunoscuta intre cele doua categorii de utilaje.
Apoi, motocultorul este mai puternic in comparatie cu motosapa, si poate fi utilizat pe suprafete mai mari de teren.
Daca motosapa dupa cum am mentionat mai sus, poate fi utilizata pentru cel mult 1500 de metri patrati, motocultorul poate fi folosit pentru suprafete incepand de la 1000 de metri patrati, si pana la peste 10.000 de metri patrati, sau chiar si peste 15.000 de metri patrati (in functie de marca si model).
Motosapele permit atasarea unui numar semnificativ de accesorii, iar aici putem sa amintim freza de pamant, plugul de arat, plugul de bilonat, semanatoarea, presa de balotat, plugul pentru bilonat, tocatorul de crengi, sapa pentru cartofi, iar exemplele pot continua.
Motocultoarele sunt de-asemenea echipamente usor de utilizat si de intretinut, asa ca nu trebuie sa va faceti griji in aceasta privinta, atunci cand alegeti un motocultor Rabota K13, care are un motor euro 5 pe benzina, si 13 CP.
Motocultorul Rabota K13 va ofera posibilitatea de a-i atasa mai multe accesorii (cele amintite in randurile anterioare si nu numai). Toate aceste accesorii pentru utilaje Rabota, le puteti comanda alaturi de motocultorul care poate fi utilizat fara probleme pe suprafete de peste 10.000 de metri patrati.
Asadar, dupa cum se poate vedea, si motosapa, dar si motocultorul sunt utilaje de care puteti avea nevoie. De preferat este insa sa va indreptati atentia spre un motocultor care, este mai mare, mai puternic si cu siguranta si mai eficient decat o motosapa. In plus, intretinerea acestuia este simpla, la fel ca si utilizarea motocultorului.