Ce anume este certificat de ISO si de ce conteaza ISO?

0 Shares
0
0
0

CE ANUME ESTE CERTIFICAT ISO? SI DE CE CONTEAZA?

Pe o piata globala, trebuie sa existe verificari si balante. In caz contrar, ar fi dificil sa se mentina coerenta si calitatea in cadrul industriilor si natiunilor. Standardele internationale contribuie la mentinerea unor conditii de concurenta echitabile, iar o astfel de organizatie este ISO.

Atunci cand conduceti o firma sau o organizatie, puteti cauta oferte certificate iso pentru a implementa mai multe standarde, iar in continuare veti afla mai multe detalii despre acest subiect.

Ce este certificarea ISO?

Certificarea ISO este cea care dovedeste faptul ca un sistem de management, o procedura de fabricatie, un anumit serviciu sau o documentatie are toate cerintele pentru standardizare si asigurarea calitatii. ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) este o organizatie internationala independenta, non-guvernamentala, care dezvolta standarde pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor.

Certificarile ISO exista in multe domenii ale industriei, de la gestionarea energiei si responsabilitatea sociala la dispozitivele medicale si gestionarea energiei. Standardele ISO sunt in vigoare pentru a asigura coerenta. Fiecare certificare are standarde si criterii separate si este clasificata numeric, iar in continuare vom prezenta cateva exemple de asemenea certificari.

Ce inseamna certificatul ISO 9001: 2008?

Certificarea include trei componente: ISO, 9001 si 2008. Iata ce reprezinta fiecare componenta:

ISO

Dupa cum sa mentionat mai sus, ISO se refera la Organizatia Internationala pentru Standardizare. Aceasta organizatie dezvolta standardele si are rolul de a certifica intreprinderi sau organizatii. Certificarea este gestionata de terti si testata anual.

9001

Acesta este umarul care apare dupa clasificarea standardului ISO. Toate standardele din cadrul familiei ISO 9000 se refera la managementul calitatii. ISO 9001 se numara printre cele mai cunoscute standarde ISO si defineste criteriile pentru indeplinirea mai multor principii de management al calitatii. Ajuta intreprinderile si organizatiile sa fie mai eficiente si sa imbunatateasca satisfactia clientilor.

2008

Numarul final intr-o certificare ISO se refera la versiunea standardului care este indeplinita si este reprezentata de anul calendaristic in care aceste standarde au fost lansate. 2008 este a patra editie a standardului ISO 9001. Cea mai noua versiune, ISO 9001: 2015, a fost lansata in septembrie 2015.

Pentru a avea un succes cat mai mare, antreprenorii din anumite industrii isi indreapta atentia spre certificarea ISO 9001, iar industria automobilelor este un exemplu popular.

Ei bine, acesta este doar un exemplu. Exista situatii in care companiile isi indreapta atentia de exemplu spre standardul ISO 14001.

Un sistem de management de mediu ISO 14001 este o abordare sistematica si bazata pe proces pentru a controla acele aspecte ale afacerii, care au un impact semnificativ asupra mediului.

Un sistem de management de mediu poate fi aplicat oricarei afaceri de orice dimensiune, intr-un anumit sector, pentru a demonstra angajamentele companiei fata de problemele de mediu in derulare atat la nivel local, cat si la nivel national. Mai precis, ISO 14001 poate ajuta la reducerea considerabila a cantitatii de deseuri si la reducerea amprentei de carbon, reducand responsabilitatea pentru mediu.

ISO 45001 este un alt standard care poate fi implementat, iar prin implementarea sa, antreprenorii le arata partilor interesate faptul ca este constient de obligatiile privind sanatatea si siguranta in munca. In acest fel se elimina pericolele si riscurile, si se gestioneaza mult mai bine si situatiile de urgenta.

Asadar, acestea sunt cateva exemple doar de standarde ISO care pot fi implementate in cadrul unei organizatii, insa exista mult mai multe standarde.

0 Shares
You May Also Like