Tipuri de divort practicate in Romania

0 Shares
0
0
0

Un divort prin acordul partilor are loc atunci cand ambii soti ajung la un acord reciproc pentru a pune capat casatoriei. Ei sunt capabili sa ajunga la un acord privind divizarea proprietatii, cad deasemenea deacord in legatura cu orice probleme financiare, cad de acord in ceea ce ii priveste pe copii si custodia acestora dar si in ceea ce priveste alte probleme controversate.

Divorturile de acest fel sunt simple si rapide, dar pot determina oamenii sa renunte la drepturi de care acestia nu stiau ca le-au avut. Drepturi precum pensia alimentara, o diviziune a pensiilor, veniturile din proprietati imobiliare si alte surse de venit. Este intotdeauna prudent ca toti cei care intentioneaza sa consulte un avocat, chiar daca divortul este de comun acord, iar intre ei apoi va rezista o relatie de respect si de prietenie.

Exista deasemenea divorturi din motive temeinice, iar aici discutam despre acele situatii in care raporturile dintre cei doi soti sunt grave si iremediabil vatamate. In aceasta situatie, instanta trebuie sa constate ca se indeplinesc trei conditii pentru pronuntarea divortului, si anume:

  • Existenta unor motive temeinice pentru a desface casatoria;
  • Existenta unei vatamari grave a raporturilor dintre soti;
  • Imposibilitatea continuarii casatoriei.

In cazul in care avocatul unuia dintre cei doi soti solicita incheierea casatoriei invocand motive temeinice care au vatamat raporturile familiare grav, in baza art.373 lit.b) Noul Cod Civil, insa din probele prezentate instantei, aceasta din urma constata ca ambii soti sunt de vina, atunci se ajunge la decizia unui Divort din culpa comuna.

In aceasta situatie discutam despre probe precum martori, interogatorii si inscrisuri.

Un alt tip de divort este acela din culpa exclusiva a unuia dintre soti. In baza art. 373 lit b) din Noul Cod civil, atunci cand sotul sau sotia are motive intemeiate si probe solide, poate cere instantei sa desfaca casatoria din culpa exclusiva a sotului care a fost parat.

Aici discutam despre motive intemeiate precum relatii extraconjugale, violenta fizica sau verbala, consum de droguri sau alcool, etc. Toate acestea trebuiesc probate si trebuie ca instanta sa fie convinsa de faptul ca nu mai exista posibilitatea ca sotii sa se impace.

De mentionat tot aici este faptul ca daca in urma probelor aduse de reclamant, se constata ca acesta este in cele din urma vinovat, instanta nu va pronunta desfacerea casatoriei si va respinge cererea reclamantului.

Divortul in caz de separare este un alt tip de desfacere a casatoriei, iar acesta are loc atunci cand intre cei doi soti a intervenit o separare de minim 2 ani. In aceasta situatie oricare dintre acestia poate sa formuleze cererea de divort, insa trebuie sa prezinte dovezi ale separarii. Probele pot fi considerate inscrisurile si martorii. De multe ori atunci cand se ajunge la o asemenea situatie, sotul plecat din caminul conjugal poate incerca obtinerea unui divort cu procura speciala.

Exista divorturi din motive de sanatate, iar aici discutam despre situatii in care unul dintre soti este foarte bolnav, motiv pentru care nu mai poate continua casatoria.

Asadar, acestea sunt tipurile de divorturi care se practica in Romania.

0 Shares
You May Also Like