Taisul Occam si non -Triunghiul Bermudelor

0 Shares
0
0
0

Aceasta postare este parte dintr-o serie de postari din partea oaspetilor pe GPS de catre studentii si absolventii din domeniul cursului meu Stiinta versus Pseudostiinta. Ca parte a muncii lor pentru curs, fiecare elev trebuia sa demonstreze stapanirea abilitatii de “Educarea Publicului cu privire la Pseudostiinta.”

In acest scop, fiecare elev trebuie să pregateasca o postare de 1,000 cuvinte  pe un anumit subiect de pseudostiinta, precum si rularea unui raid prin campus pentru a ajunge la oameni cu acest subiect.

Taisul Occam (denumit uneori principiul parcimoniei) este o tehnica de rezolvare a problemelor stiintifice propusa de filosoful William de Ockham. Este folosit pentru a explica observatiile neobisnuite si bizare intr-un mod mult mai simplu si eficient.

Se postuleaza ca explicatia cea mai precisa si logica pentru un eveniment sau mister, este probabil cel mai simplu, inseamna o explicatie care necesita mai putine ipoteze care stau la baza. Taisul Occam poate fi aplicat la Triunghiul Bermudelor si revendicarile ilogice din spatele misterului de a produce explicatii mult mai precise si stiintifice.

Triunghiul Bermudelor (denumit uneori ca Triunghiul Diavolului) este o locatie triunghiulara infama in Oceanul Atlantic cuprinzand o zona mare (aproximativ 500.000 de kilometri patrati) intre varful de sud al Floridei si intre Triunghiul Bermudelorinsulele Bermude si Puerto Rico. Aceasta zona s-a spus a fi locul multor dispariii de avioane, nave, oameni si nave subacvatice.

Zona a devenit cunoscuta la mijlocul anilor 1940 in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand cinci avioane americane Naval au disparut in timpul unui exercițiu de antrenament. De atunci, mai multe alte avioane si nave pareau a fi disparut in zona fara explicatii.Triunghiul Bermudelor a inceput sa primeasca atentie la nivel mondial, atunci cand a intrat in atentia mass-media in anii 1960 si 1970 de fiecare data cand ceva sau cineva devenea pierdut in zona.

Disparitiile au fost atribuite mai multor tipuri de fenomene de pseudostiinta. In primul rand, sa incepem cu OZN-urile si extraterestrii rai. O teorie considera ca un OZN s-a prabusit aici si apoi a infiintat o tabara subacvatica pentru a suge orice si pe oricine trece pe deasupra pentru a efectua teste.

Celalalt este ca exista un decalaj spatiu-timp care rezulta din activitatea OZN si comunicarea cu Pamantul. Daca o barca trece pe acolo intr-un moment nepotrivit, acesta va trece prin acest spatiu-timp continuum, si sunt luate de cine naiba stie ce si unde… minunat. O alta credinta pseudostiinta favorita se afla in orasul pierdut al Atlantidei.

Conform acestei teorii care implica Atlantida, locuitorii au derivat energia din cristale, si energia acestor cristale extrem de puternice este aparent atat de puternica incat barci si oameni sunt aspirate in ocean.

Alte credinte privind disparitiile in zona includ oameni rai cu dispozitive anti-gravitationale, vortexuri a patra dimensiune, și busole nebune cu o minte proprie. Navele, avioanele si oamenii nu au fost gasiti niciodata, asa ca ce altceva ar putea fi? Poate ca exista explicatii mult mai simple si mai rationale pentru disparitii.

Triunghiul Bermudelor este unul dintre cele mai aglomerate zone comerciale si de transport maritim din lume, cu avioane si nave care trec pe acolo de mai multe ori pe zi. Doar prin aceasta informatie, cazul de pabusire de avion sau barca care se scufunda nu este chiar asa de exagerata.

De fapt, rata de disparitie in Triunghiul Bermudelor nu este semnificativ mai mare si de fapt este considerata a fi “normala” – ceea ce inseamna ca corespunde proportional cu alte zone comerciale din intreaga lume. Intr-un timp, rata de disparitie a fost de fapt dovedita a fi mai mica decat zonele inconjuratoare. De asemenea, nu exista un acord consensual cu privire la limitele geografice exacte care alcatuiesc Triunghiul, care, prin urmare face ca parte din disparitii sa nu fie asociate cu regiunea deloc.

O explicatie stiintifica foarte populara ipotezeaza ca disparitiile sunt cel mai probabil rezultatul de vreme dura.Triunghiul Bermudelor este situat convenabil in inima uraganului tarii in Oceanul Atlantic. Oceanul este deja un loc imprevizibil si periculos, fara a se adauga furtunile torentiale si vitezele mari ale vantului in ecuatie.

Daca un avion s-ar prabusi sau o nava sa se scufunde, deoarece nu a putut rezista fortelor oceanului, atunci toate probele pot fi usor inghitite si niciodata reprezentate asa. De fapt, doar 5-10% din apele oceanului din intreaga lume au fost explorate, deci cred ca omenirea are un mod de a merge, inainte sa incepem sa acuzam extraterestrii nevinovati pentru rapirea avioanelor si navelor noastre.

Un alt motiv plauzibil pentru aceste dispariții este emisia de depozite de gaz metan de pe fundul oceanului. Există concentrațiile de gaz prinse care plutesc la suprafata atunci cand s-a lansat, si face apa de sub o nava mai putin densa si nu poate sa o sustina. Aceste evenimente au fost cunoscute de a fi scufundat platforme de foraje de petrol in trecut.

Aceasta teorie este de fapt cea mai putin populara stiintific , dar tot este o explicatie mult mai sensibila in comparatie cu cele care implica activitati paranormale.

Cu toate acestea, exista desigur cateva explicatii de “eroare umana”. Nimeni nu este perfect, oamenii pot fi prosti, si chiar capitanii cei mai instruiti si piloti fac greseli si iau decizii de navigatie incompetente.

De asemenea, de cele mai multe disparitii si accidente s-au intamplat cu mult inainte de tehnologia moderna avansata, ceea ce ar putea reprezenta o serie de lucruri, cum ar fi busola de directie si esecul comunicarii. De fapt, rata de disparitie a scazut semnificativ si pare a corela la cresterea de avansare tehnologie.

In plus, Triunghiul Bermudelor este o zona destul de mare si daca cineva se pierde incercand sa navigheze, exista o buna sansa ca nava sa ramana fara combustibil la un moment dat. Au fost si speculatii despre marfuri explozive pe unele din nave si daca una s-a detonat, atunci, din pacate, nu ar mai fi prea multe dovezi de cautat.

In plus, exista erori umane se intampla si pe teren. Au fost cazuri cunoscute de povesti despre unele dintre disparitii schimbandu-se semnificativ de la sursa la sursa. Oamenii au tendinta de a manipula si rasuci faptele initiale in mai multe explicatii interesante si irationale doar pentru a da viata povestii (va amintiti de jocul cu telefon ?!).

Au existat cazuri de disparitii atribuite Triunghiului care nici macar nu s-au ijntamplat in regiune – nici macar pe aproape. Au fost, de asemenea, “disparitii” atunci cand o nava accidental a fost redirectionata doar pentru a reveni intr-un alt port. Cu toate acestea, oamenii inca au continuat sa sustina pierderea navei.

Mai mult, unele disparitii au fost documentate ca avand loc in timpul “vreme calma”, cand, de fapt, s-a dovedit ca nu corespunde cu ceea ce a fost scris in rapoartele meteorologice, atunci cand aceste cereri au fost investigate de sceptici. Aceleasi sustineri au fost de multe ori incluse in rapoarte ca “ciudat, extraterestru”, zgomote au fost auzite in emitaorul radio chiar inainte de a pierde contactul cu nava.

Radiourile sunt mai mult decat capabile sa faca zgomote ciudate si neobisnuite din cauza valului de aer static. Oamenii aud expresia “zgomote ciudate” si dintr-o data este cunoscut ca comunicare paranormala.

Povestiri despre Triunghiul Bermudelor a devenit mai exagerate si elaborate cu fiecare disparitie suplimentara. Aceste povesti, totusi, pot fi diminuate pana la explicatii mult mai rationale prin Taisul Occam. Oamenii vor sa creada in magia si misterul Triunghiului Bermudelor. Ei doresc sa creada ca avioanele si navele disparute sunt opera unor fenomene pseudostiintifice.

Cu toate acestea, aceste explicatii necesită detalii straine care nu pot fi dovedite stiintific sau chiar explicate rational. In timp ce gandul de rapire extraterestra sau civilizatia de mult pierduta al Atlantidei pare distractiva, exista o abundenta de explicatii sonore simple si mai logice in ceea ce priveste disparitiile din Triunghiul Bermudelor.

0 Shares
You May Also Like