Pesimismul ar putea crește speranța de viață

0 Shares
0
0
0

Persoanele in vârsta pesimiste in ceea ce privește perspectivele fericirii in viitor trăiesc mai mult si având o stare a sanatatii mai buna decât cei care se arata optimiști, conform unui studiu german publicat pe site-ul revistei Psychology and Aging.

„Persoanele in vârsta care se așteaptă la un grad de satisfacție limitat in ceea ce privește situația personala in viitor trăiesc, in mod clar, mai mult si având o stare a sanatatii mai buna decât persoanele in vârsta care isi vad viitorul in roz.”, scrie institutul economic german DIW intr-un comunicat, citând un studiu universitar.

Cercetătorii de la Universitatea Friedrich-Alexander din Nurnberg (sud), s-au bazat pe datele Panoului socio-economic german, un studiu multidisciplinar de mare amploare (30.000 de persoane) realizat începând cu anul 1984.

Ei au studiat răspunsurile date in fiecare an între 1993 și 2003 de către respondenți privind starea lor actuală de satisfacție și estimarea acestora pe o perioada de cinci ani. Apoi au verificat dacă aceste așteptări au fost îndeplinite sau nu.

Pragmatismul vârstei

Acest studiu arată că 43% dintre respondenții cei mai in vârstă (începând cu vârsta de 65 de ani) s-au dovedit prea pesimiști, 25% au avut dreptate, iar 32% au fost prea optimiști.

Mai surprinzător, studiul a arătat, de asemenea, ca în acest grup din urmă, riscul de deteriorare a capacității fizice a fost mai mare, iar riscul de deces a fost de 10% mai ridicat în rândul celor mai optimiști.

„Este probabil ca faptul de a fi mai pesimist in ceea ce privește viitorul personal încurajează persoanele in vârsta sa aibă mai mare grija de sănătatea lor si sa fie mai atenți la pericole.”, sugerează Frieder Lang, directorul institutului de psihologie gerontologica de la Universitatea din Nurnberg, citat in comunicat.

Printre persoanele interogate in acest studiu, cei mai tineri (intre 18 si 39 de ani) sunt cei care arata cel mai exagerat optimism in ceea ce privește situația lor in următorii cinci ani, iar cei in floarea varstei (intre 40 si 64 de ani) sunt cei mai realiști.

Cu cat înaintam in vârsta, cu atât suntem mai pesimiști, afirma, de asemenea, autorii acestui studiu si, in mod paradoxal, cu cat veniturile sunt mai ridicate si starea de sănătate mai buna, cu atât suntem si mai pesimiști, fara îndoiala datorita faptului ca posibilitatea de imbunatatire a situației este din aceasta cauza mai scăzuta, mai notează cercetătorul.

0 Shares
You May Also Like