Majoritatea stim ca depozitele au nevoie de rafturi metalice dar nu ne gandim nici macar un minut ca acestea ar putea sa aiba nevoie si de protectie.
Primul loc din care ar trebui sa incepem sa gasim solutii pentru protectia depozitului este exteriorul sau. In aceasta zona se ia pentru prima data contact cu depozitul indiferent de catre ce persoana ar fi acesta accesat si in ce scop.
Specialistii considera ca pentru securitatea logisticii in comparatie cu alte domenii va trebui sa ne focalizam mai intai pe aspectele ce tin de exterior, mai exact pe protectia perimetrului si pe controlul accesului.
Daca un depozit vor trebui sa fie protejate toate bunurile si va trebui controlat sau limitat accesul in depozit trebuie sa se apele la metode cat mai bune.
Viziunea aceasta este un contrast fata de foarte mult forme de securitate precum cele din supermarketuri, unde o prima sarcina va fi asigurarea securitatii tuturor angajatilor dar si a clientilor in timp ce se mentine si accesibilitatea si nu cu blocarea sau obstuctionarea intrarii.
Un magazin nu va putea sa tina clientii afara pe cand un depozit nu ar trebui sa permita accesul decat persoanelor autorizate.
In timp ce sunt mai multe metode si posibilitati de a proteja perimetral si calitativ care pot incepe de la simple garduri si pot sa ajunga pana la electronica cu tehnologii inalte, principalul obiectiv pentru implementarea unei protectii este sa impiedice accesul care nu este autorizat si de a detecta cat mai din timp a tentativelor de vandalism sau de furt.
Este mult mai usor sa povestim despre aceste metode decat sa le implementam.
Pe langa vreme care va cauza probleme considerabile in general, conditiile care sunt in schimbare prmanenta in depozit si care solicita decizii mai rapide si mai concrete sunt puncte de interes.
Va trebui sa remarcam faptul ca atunci cand depozitele sunt construite dara sa se tina cont de implementarea mijloacelor de protectie, care sa contrabalanseze acest punct vulnerabil, este destul de greu sa se faca lucrarile de protectie la final sau chiar dupa o perioada de timp.
Particularizarea modului de protectie perimetrala poate avea loc in momentul in care fiecare depozit nu prezinta schimbari majore si daca toate conditile din depozit sunt fluctuante, atunci fluctuatiilor sunt identice pentru oricare parte a depozitului.
Protectia perimetrala va fi determinata si de modul in care este configurat terenul pe care se va face depozitul si de importanta sau specificul sau, de marfurile depozitate de el care pot sa fie marfuri care se vand usor precum bauturile, tutunul, electronica si produsele specializate de care publicul larg nu e interesat.
Se va tine cont si de locul unde vor fi depozitate marfurile, in cladiri sau in aer liber. Sunt multe cazuri in care simpla imprejmuire perimetrala va fi suficienta si totusi sunt si multe categorii de bunuri ce pot sa necesite si masuri de securitate complexe.
Tehnologiile din prezent ofera mai multe solutii si fiecare din ele au propriile avantaje sau dezavantaje. Acest lucru e valabil si in cazul detectiei cu infrarosu pentru exterior.