Link building în 2020: Marketing prin conținut și SEO

0 Shares
0
0
0

Schimbarea pare să fie adevăratul motor care pune în mișcare mecanismele angrenate în evoluția noastră – totul se schimbă, de la modul în care noi căutăm informații online (deci obiceiurile noastre de căutare), la modul în care online-ul reacționează la căutările noastre tot mai complexe, tot mai rafinate, tot mai pretențioase. Partea de SEO nu se poate nici ea sustrage implacabilei schimbări – e în legea selecției naturale a online-ului: adaptare sau extincție!

Însă, există și elemente constante care sfidează ritmul galopant al schimbării. Dacă ne referim la SEO, unul din aceste elemente este clasicul link, de fapt “backlink” ca să folosim cu acuratețe terminologia industriei. Ce este, la ce folosește și cum îl putem obține? – Sunt doar câteva dintre întrebările la care ne-am propus să răspundem în acest articol.

Link-urile constituie în continuare factorul cel mai influent din procesul de ierarhizare a paginilor (numit și ranking) efectuat de Google. Pentru o poziție cât mai bună pe lista rezultatelor afișate pe Google, dar și pentru optimizarea SEO, linkurile sunt esențiale.

Cea mai bună manieră de  a obține link-uri? Link building, desigur.

Link building 2020

Mai explicit, link building este procesul de colectare a link-urilor asociate cu alte site-uri și până de curând, operația era sinonimă cu o veritabilă goană după link-uri de calitate și proveniență îndoielnice, “pescuite” de pe tot felul de forumuri obscure, fără niciun fel de selecție, fără discernământ.

Dar și aici, lucrurile s-au schimbat, au evoluat – acum au valoare reală doar link-urile reputate, care provin din surse certificate și de încredere pentru Google.

Așadar, nu orice tip de conținut îți va putea furniza backlink-uri, cel puțin nu de calitate. Problema e că internetul este suprasaturat de conținut, nici nu mai știi unde să cauți și obstacolele nu se opresc aici – mare parte din conținutul publicat este distribuită, însă sub formă de mențiuni, nu neapărat de backlink-uri. Și cu toții știm că fără link-uri propriu-zise, nu există beneficii SEO sau de trafic.

Pe scurt, vei avea mai multe avantaje dacă îți publici conținutul pe anumite site-uri (site-urile potrivite) decât dacă îl publici pe o grămadă de site-uri, la nimereală. Dacă o sursă cu autoritate îți va furniza un backlink, ai mult mai multe șanse să câștigi încrederea Google pentru că da, și pentru Google calitatea primează în detrimentul cantității.

De fapt, nu e niciun secret, primești atât cât ești dispus să plătești, iar pe această notă, evident că backlink-urile de calitate vor fi mai greu de obținut. Greu, dar nu imposibil.

Există două reguli de aur în link building:

  1. Creează conținut calitativ, cu valoare adăugată, relevant și care să inspire oamenii să se “afilieze”, deci să ofere backlink-uri.
  2. Promovează și distribuie conținutul pe canalele potrivite, pentru oamenii potriviți.

Să le luăm pe rând:

1. Conținut de calitate – ce și cum?

Pentru ca ceva să fie valoros, trebuie să vină ca răspuns, soluție sau cum vrei tu să îi spui la o problemă existentă, la o întrebare, la o necesitate (cerere și ofertă în toată regula). Așadar conținutul tău trebuie să îi fie de folos cuiva și în acest sens ai putea să susții un articol printr-o referință, să distribui conținut valoros cum ar fi ghidurile sau e-books sau conținut cu autoritate (studii, cercetări etc.).

Studii și cercetări

Studiile oferă o perspectivă documentată asupra subiectelor de interes, oferă date statistice și informații unice astfel că dacă altcineva dorește să introducă informația prezentată de tine într-un articol propriu, va fi obligat să îți ofere un backlink.

Impact vizual

Impactul vizual nu trebuie neglijat deoarece instrumentele vizuale relaxează textul și ochiul care îl citește, sparg monotonia atunci când riscă să ne amenințe conținutul și evident, “vorbesc” pe limba celor cu memorie vizuală. Deci, imaginile de calitate, relevante sunt obligatorii, dar tu nu trebuie să te oprești aici. Încearcă și:

Videoclipuri – atât rețelele de socializare cât și marketing-ul digital sunt dominate de videoclipuri. De ce? Oamenii relaționează cel mai bine cu această formă vizuală de manifestare, apoi videoclipurile pot fi destul de costisitoare atât ca bani, cât și ca timp, ceea ce le face mult mai greu de plagiat. Dacă ai ocazia de a crea un video excepțional, poți să fii convins că formatorii de opinie din comunitatea internauților îl vor distribui.

Grafică: Introdu un link către site-ul tău în secvența de cod asociată graficii pentru a-ți asigura un backlink de fiecare dată când conținutul scris de tine e distribuit sau postat pe alte bloguri.

Diagrame și grafice: Au rolul de a facilita lectura și intelegerea datelor complexe de către utilizatori. Prin intermediul diagramelor, date altminteri greoaie sunt structurate într-o formă vizuală, concisă, ușor de înțeles și de parcurs.

Ghiduri și ebooks

Ambele oferă informații valoroase despre subiecte de interes și te ajută să obții o audiență de nișă, reprezentând astfel o resursă generoasă când vine vorba de trafic.

2. Distribuire și promovare

Primul pas a fost făcut, dar conținutul singur, indiferent de cât e de valoros, de unic, de excepțional, nu îți poate aduce link-uri.

Ai nevoie de o strategie de promovoare și de distribuire a conținutului tău fantastic pe canalele potrivite ca să îți asiguri audiență, trafic, expunere și evident pentru impactul SEO dorit.

Construiește relații durabile cu formatorii de opinie

Oricât de redundant ar suna, trend setter-ii, formatorii de opinie, pionierii pe graiul nostru… dictează curentele de opinie. Ei stabilesc ce e la modă și ce e desuet, iar link building-ul nu face excepție. Trebuie, deci, să le atragi susținerea (și privirile, desigur) dacă îți dorești expunere și cu puțin noroc, un astfel de leader de opinie poate va aprecia atât de mult conținutul tău încât îl va distribui pe site-ul propriu.

Dar nu e o idee bună să te bazezi exclusiv pe noroc, un pic de strategie când vine vorba de abordare s-ar putea să îți fie mai de folos decât “norocul chior”.

Așadar, clădește relații durabile cu formatorii de opinie, abordează site-urile cu autoritate din domeniul tău fără a “spama”, oferă încredere pentru a primi încredere.

Nu știi cine sunt capii din domeniul tău? Din fericire, tehnologia e de partea ta – instrumente ca Social Media Tracker de la SEMrush te vor ajuta să identifici formatorii de opinie cu autoritate din sectorul care te interesează… și poți oricând apela la o căutare mai convențională, direct pe rețelele de socializare.

Guest Blogging

O oportunitate excelentă de a distribui conținut și de obține backlink-uri de calitate este să postezi pe blogurile reputate, cu un nivel înalt de autoritate, adică să faci guest blogging. Nu doar că ai ocazia de a introduce un link către articolul sau cercetarea ta în postare, dar poți clădi și consolida relațiile cu aceste site-uri influente și cu formatorii de opinie din spatele lor.

Monitorizează mențiunile referitoare la brand-ul tău și solicită autorilor care te-au menționat să introducă link-uri în cadrul articolelor lor. Stabilirea unui astfel de parteneriat poate solicita timp și efort, însă relațiile durabile nu se pot clădi altfel. Dacă factorul uman e imprevizibil și e nevoie de mult exercițiu de convingere, tehnologia este mai docilă și din nou, e gata să te ajute în acest demers. Instrumente precum SEMrush Brand Monitoring nu vor putea purta negocierile pentru tine, însă te vor ajuta să depistezi cu ușurință mențiunile fără link-uri.

Mai mult, cu ajutorul acestui intrument vei putea să identifici site-urile care deja oferă link-uri către conținutul tău (și să consolidezi relațiile cu deținătorii lor) precum și site-urile asociate competitorilor tăi. Mai departe, totul ține de tine!

Anunțuri plătite

Publicitatea nu poate și nu trebuie să fie doar gratuită – Facebook Ads, Instagram Ads, YouTube Ads și Promoted Pins sunt instrumente imbatabile prin care conținutul tău ajunge la publicul potrivit. Tu trebuie doar să te asiguri că oferi conținut adecvat pentru fiecare categorie de audiență, de restul se vor ocupa (foarte eficient!) rețelele de socializare…. contra cost, desigur.

Înarmat cu aceste informații, pășește în 2020 cu încredere și nu uita: scrie bine (uimitor chiar) și promovează materialul, apoi repetă!

0 Shares
You May Also Like