Volkswagen nu se multumeste doar cu publicitatea de produs pentru lansarea hatchback-ului sau electric pe baterie I.D, care va schimba complet regulile jocului.
Vehiculul este primul dintr-o familie de modele I.D cu care brandul spera sa devina vanzatorul numarul din lume de vehicule complet electrice.
Volkswagen va sprijini lansarea I.D cu o restructurare simbolica a marketingului, prin lansarea a ceea ce ei numesc “Noul Volkswagen”, sperand astfel sa stearga rusinea asociata cu scandalul diesel in care compania a fost implicata si care a lasat urme adanci in conturile sale.
Compania britanica Brand Finance a estimat ca scandalul diesel care a erupt in anul 2015, a sters aproximativ 10 miliarde de dolari din valoarea brandului Volkswagen in doar cateva zile. In anul urmator, Hyundai le-a luat celor de la Volkswagen pozitia cu numarul 35 din topul celor mai valoroase marci la nivel global in topul Interbrands, trimitand brandul german pe locul 40, unde a ramas si in anul 2017.
Ca parte a campaniei “Noul Volkswagen” compania are in vedere schimbarea aspectului brandului in vara urmatoare cu cea de-a noua modificare in 80 de ani a logo-ului sau, o schimbare care isi doreste sa fie atat de radicala incat sa fie vazuta fara lupa.
Cat de important este un nou logo pentru Volkswagen?
Multe voci din industrie ar spune ca nimeni nu a cumparat vreodata o masina datorita felului minunat in care arata un logo. Cu toate acestea, grupul de cercetare de piata Kantar Millward Brown sustine ca brandul unei companii joaca un rol mai mare in luarea unei decizii de cumparare decat eticheta de pret pentru majoritatea consumatorilor din zilele noastre.
Iar asta inseamna, in mod cert, ca valoarea monetara a unui produs nu mai este definita de suma totala a atributelor sale individuale.
Masina ca parte a brandului
Pentru a ramane relevanta, o masina ar trebui asadar sa nu mai fie considerata un produs de sine statator, ci mai degraba un mod zilnic de a interactiona cu un brand.
Faptul ca pot atrage oamenii sa isi petreaca timp in lumea brandului digital – “ecosistem” – ofera producatorilor auto mai multe oportunitati de a vinde continut fresh, cum ar fi adaugarea de mai multi cai putere in timpul unei vacante prin intermediul unui cod de activare software.
Pentru a atinge cat mai bine acest obiectiv, experienta de brand trebuie sa fie aceeasi, indiferent ca vorbim despre un client care intra intr-o reprezentanta din Germania sau din Statele Unite, de un client isi configureaza o masina online sau de unul unul dintre cei 100.000 de abonati care intra ocazional pe pe canalul de YouTube al Volkswagen.
Noi provocari de marketing pentru VW
Noul ofiter de marketing al brandului VW, Jochen Sengpiehl, admite ca sunt foarte multe de facut pentru a imbunatati imaginea Volkswagen. “A da emotie unui brand si a-i imbunatati capitalul, este o munca grea si care necesita timp” a spus Sengpiehl jurnalistilor la un eveniment recent de presa. “Si trebuie sa functioneze si in China” a mai adaugat Sengpiehl. Aceasta nu este in niciun caz o nota mica de subsol, pentru ca una din doua masini VW vandute in China (cea de-a doua piata din lume) se confrunta cu provocari de brand.
China este singura piata din lume unde Volkswagen nu poarta numele sau german. Brandul este cunoscut aici drept “Dazhong Qiche”, cea mai apropiata traducere literala pentru “Masina Poporului”, si exista doua subranduri distincte ale masinilor FAW – VW si SAIC-VW, fiecare operand independent propriile sale reprezentante.
Fiecare client poate recunoaste imediat daca o masina vine de la unul sau de la celalalt, pentru ca au o emblema pe portbagaj care mentioneaza asta.
A elimina toate acestea pentru a ne concentra strict pe identitatea Volkswagen nu este o optiune pentru ca va degrada parteneriatul joint venture pana la statutul de producator contractual de masini.
Cu alte cuvinte, exista destule provocari care sa il tina ocupat pe Sengpiehl, care s-a alaturat echipei VW in luna septembrie a anului trecut, imediat dupa plecarea sa de la Hyundai. El a refuzat sa faca publice cheltuielile pentru marketing ale brandului, sau cat se va cheltui pentru crearea “Noului Volkswagen”, dar probabil ca putem spune fara sa gresim prea mult ca acest demers va costa zeci de milioane de euro, cel putin.
Noua identitate corporate si designul brandului vor ajunge in cele din urma la miile de dealeri care opereaza in peste 100 de piete din intreaga lume.
Informatii oferite de evmania.ro.