Hainele, etalarea statutului social

0 Shares
0
0
0

De cand e lumea, oamenii si-au etalat statutul social cu ajutorul hainelor. Haine vechi sau zdrente pentru saraci, haine noi, frumoase si impodobite, din materiale scumpe, pentru cei bogati. Oamenii din patura de mijloc au oscilat in ce priveste vestimentatia cand spre saracie, cand spre bogatie, in functie de banii pe care reuseau sa-i castige.

Astfel, statutul social se putea citi dupa hainele pe care fiecare le imbraca. Se pare ca, in unele tari, haine bogate nu aveau voie sa poarte decat cei din clasele sociale cele mai inalte si nimeni altcineva, chiar daca altii de mai jos isi permiteau sa le cumpere. Daca nu erai nici sarac, nici bogat, dar aveai bani la tescherea, erai obligat sa porti haine adecvate, insa in nici un caz bogate.

Hainele stabileau clar delimitarea statutului social si orice incalcare a acestei reguli atragea dupa sine pedepse aspre. Insa, in evolutia ei, omenirea a rasturnat siteme intregi de reguli absurde. Iar cele vestimentare au fost si ele abrogate, desi destul de greu.

Sute de ani de educatie religioasa bigota au tinut in intuneric generatii intregi pentru care nici visurile frumoase nu erau ingaduite. Revolutia industriala a spart acest bogotism deschizand noi oportunitati unor oameni plecati de jos, adica din clasele sociale modeste.

Iar primul lucru pe care noii imbogatiti l-au facut a fost schimbarea garderobei. Noul statut impunea acest lucru pentru a se delimita de clasele sociale ce ramaneau in urma lor.

Astazi, statutul social este impus de eleganta. Daca inainte eleganta a fost atribuita doar clasei bogate care isi permitea croitori buni si scumpi, astazi orice femeie sau barbat poate fi elegant usor si nu este nevoie de multi bani in conturi. Insa eleganta nu numai in vestimentatie, ci si in comportament, in conversatie sau in miscarile si actiunile de zi cu zi.

Pentru unele femei, eleganta pare sa fie dobandita la nastere. Pentru altele, educatia isi spune cuvantul. Eu cred insa ca a fi elegant inseamna a fi tu insuti, adica a alege sa etalezi de exemplu o rochie de seara lunga cu acea parte luminoasa si frumoasa a fiintei caruia nu-i mai trebuie podoabe vestimentare sofisticate pentru a arata magnific. Dar cine ajunge la o asemenea performanta? Putine femei.

Cele mai multe aleg rochii sofisticate, elegante, care isi pierd insa frumusetea pe ele si nu se armonizeaza cu trupul intr-un echilibru perfect. Haina eleganta devine in acest mod comuna si fara stralucirea persoanei care o poarta si care sa o scoata frumos si natural in evidenta.

0 Shares
You May Also Like