Care sunt cele mai comune scule de mana?

0 Shares
0
0
0

In ciuda sugestiilor din mai multe emisiuni TV pentru lemn, prelucrarea lemnului nu se refera numai la scule electrice mari, scumpe, cum ar fi ferastraie mari, ferastraie cu banda de taiere si masini de rindeluit. Este nevoie si de unelte tamplarie si scule de mana pentru lemn. Masinile de prelucrare a lemnului utilizeaza in mod obisnuit unelte de mana de baza pentru masurare, dispunere, marcare, fixare, taiere, daltuire si multe alte sarcini.

Un set de instrumente de baza esentiale va va ajuta sa incepeti procesul de prelucrare a lemnului si vor fi la fel de folositoare pe masura ce dezvoltati mai multe abilitati si veti obtine instrumente mai avansate.

Toata lumea a folosit probabil un ciocan la un moment dat. In timp ce exista multe tipuri de ciocane pentru toate tipurile de aplicatii, cel mai versatil model de prelucrare a lemnului este ciocanul cu gheare cu un cap fin “usor” rotunjit. Alegeti unul care nu este prea greu, dar se simte bine in mana.

Raportorul este un instrument nepretuit de prelucrare a lemnului. Nu numai ca este unul dintre cele mai rapide si mai usoare instrumente pentru marcarea unei linii drepte pentru o taietura finala, dar poate fi de asemenea utilizat pentru a marca rapid orice unghi de pana la 45 de grade sau cu masura de pana la 6 inci. Este un instrument util pentru a il pastra in buzunarul din spate sau in cutia de cuie ori de cate ori va aflati in atelier.

O ruleta cu banda retractabila este utilizata pentru toate tipurile de masurare de zi cu zi. Pentru comoditate, puteti alege o banda care are marcaje standard si metrice, sau o banda sau o rigla separata pentru masuratori metrice. Retineti ca carligul de la capatul unei benzi se misca putin inainte si inapoi. Acest lucru este de design si va permite sa obtineti aceeasi masura, indiferent daca agatati banda peste capatul unei placi sau impingand-o impotriva unui obiect.

Un cutter utilitar cu un mecanism de blocare care utilizeaza lamele de unica folosinta este un alt instrument vital pentru lucratorul in lemn. Acest dispozitiv de taiere versatil poate fi utilizat pentru scrierea unui marcaj intr-o bucata de carton, pentru curatarea unei plavi orizontale sau pentru oricare alte sute de utilizari atunci cand este nevoie de un cutit. Cautati un cutit utilitar greu cu o carcasa metalica, mai degraba decat un cutit  usor.

O dalta bine ascutita este perfecta pentru curatarea deseurilor din imbinari. Atunci cand se utilizeaza cu o tehnica adecvata, o dalta poate face taieturi extrem de precise, curate si crestaturi ca nici un alt instrument de prelucrare a lemnului. Producatorii traditionali de lemn si mestesugarii pastreaza multe tipuri si dimensiuni de dalti.

Cand trebuie sa stiti daca o bucata de lemn este perfect orizontala (nivel) sau verticala (plumb), aveti nevoie de un poloboc.

Un mecanism de foraj este foarte util pentru a introduce suruburi in multe situatii, dar unele proiecte necesita finetea unei surubelnite manuale.

Acestea sunt unele dintre cele mai comune unelte de mana pentru persoanele care lucreaza cu lemnul.

 

0 Shares
You May Also Like