Ce sunt LED-urile AC driverless?

0 Shares
0
0
0

Engine-urile LED Driverless AC sunt convenabile, economice, concepute ca led-uri ce pot inlocui cu succes configuratia de driver traditional a unui LED, cu o performanta mai buna in ceea ce priveste flicker-ul (rata de clipire).

Daca vrei proiector LED de cea mai buna calitate, intra pe Lanterne.ro.

Comunitatea Solid State Lighting (SSL) a continuat sa exploreze posibilitatile asa numitei tehnologii AC Led, deoarece un asemenea circuit pentru LED, este mult mai simplu decat standardul, driverul AC/DC.

Totusi, pana in momentul de fata, multi producatori au refuzat sau au amanat introducerea engine-urilor driverless, deoarece lumina era caracterizata printr-un index de flicker, de 0.32. In acest articol, vom descrie abordarea noilor engine-uri tip Ac-Led, ce folosesc frecvente mai ridicate, pentru un index de flicker de 0.15, combinat simultan cu un factor de putere de 0.9.

Index-ul de flicker este un concept aparut inca din anul 1952, iar conceptul-companion al sau si anume acela de procentaj de flicker, a fost definit prima data in anul 2000. IES (Illuminating Engineering Society) a publicat prima data un grafic ce definea cu succes aceste 2 concepte.

Flicker-ul a aparut pentru prima data in atentia publica in anul 1970, atunci cand s-a gasit o anumita legatura intre flicker-ul prezent in luminile fluorescente cu balast magnetic, ce induceau utilizatorilor dureri de cap si senzatia de ochi obosit, simptome suferite de un mic procentaj din utilizatori, majoritatea dintre acestia fiind functionari, “office workers” – lucratori in birouri.

Constatandu-se o legatura directa intre acest tip de becuri si simptomele respective, luminile de tip fluorescent au fost inlocuite gradual, de unele cu inalta frecventa (incepand cu anii ’90). Din acest moment, nu au mai existat plangeri cu privire la aparitia durerilor de cap sau a senzatiei de ochi obosit.

Acum, in 2016, lampile LED si luminatoarele si-au gasit deja moduri largi de folosire. Au existat anumite probleme cu privire la flicker o data cu aparitia unor game mai largi de produse SSL pentru iluminarea generala, inclusiv unele produse (leduri) cu un design mai slab, cu drivere de tip AC/DC.

Totusi, tehnologia AC-LED este principalul punct de focus aici, deoarece flicker-ul este una dintre putinele probleme ce s-au raspandit o data cu aparitia acestei tehnologii, tehnologie care pe de alta parte este foarte eficienta din punct de vedere al costurilor, este mult mai durabila decat cea care foloseste design-uri de tip AC/DC.

Ambele standarde de masurare si anume index-ul de flicker si procentajul de flicker au o slabiciune, prin faptul ca acestea nu iau in considerare sezitivitatea de frecventa, a ochiului uman. In 1988, Sam Berman a condus niste teste, asistate de oameni voluntari, acestora aplicanduli-se niste electrozi atasati la ochi, pentru a putea masura impulsurile electrice rezultate prin expunerea la pulsuri luminoase de inalta frecventa, pe masura ce acestea ajungeau la creier, prin nervul optic.

Rezultatele de la momentul respectiv, au aratat ca senzitivitatea descreste rapid, atunci cand este marita frecventa. S-a constatat ca aceasta descreste de 1000 de ori, la o frecventa de 200 Hz si nu a mai fost masurata si pentru frecvente mai mari.

0 Shares
You May Also Like