Prima intalnire cu psihoterapeutul: la ce sa te astepti?

0 Shares
0
0
0

Ce se intampla la prima intalnire cu psihoterapeutul? Cu siguranta te-ai intrebat de multe ori ce se intampla o prima sedinta de terapie si probabil ti-ai creat o serie de fantezii despre cum s-ar putea desfasura aceasta.

In general toate persoanele au indoieli in legatura cu prima sedinte la un psihoterapeut, dar nu iti face griji, am scris acest articol special pentru tine, pentru a stii la ce sa te astepti.

Indoielile cu privire la intalnire se invart cel mai frecvent in jurul catorva intrebari, care in general sunt:

– Ce ar trebui sa-i spun despre mine? Ar trebui sa pregatesc un discurs? – Ce-mi va spune? Ce intrebari ciudate imi va pune? – Cum se va comporta cu mine? Se asteapta la ceva anume? – Cum se desfasoara sedinta?

Ce ar trebui sa-i spun despre mine? Ar trebui sa pregatesc un discurs?

Nu este necesar sa pregatesti un discurs, deoarece prima sedinta cu un psihoterapeu este o forma de dialog si nu un monolog solitar. O sa ai spatiul necesar sa iti explici obiectivele si sa iti spui povestea, iar in tot acest timp terapeutul o sa te asculte si o sa iti puna intrebari. De cele mai multe ori psihoterapeutul o sa fie ghidul conversatie si o sa puna intrebarile necesare pentru a te ajuta sa explici ceea ce simti.

Ce imi va spune? Ce intrebari ciudate imi va putea pune?

Obiectivul primei sedinte de psihoterapie oras Cluj este acela de a te cunoaste reciproc cu terapeutul. Inainte de a formula sfaturi, terapeutul trebuie sa inteleaga cine esti si ce obiective ai. Prin urmare, sedinta o sa aiba ca scop crearea unei relatii pozitive de primire si colectare a unor informatii esentiale, de exemplu: ce disconfort sau problema doresti sa abordezi, ce obiectivi doresti sa atingi si ce asteptari ai, istoricul personal.

Intrebarile pe care o sa le formuleze, au ca scop cunoasterea pacientului, dar nu sunt niciodata “ciudate”, ci mai degraba pot fi intrebari care ne suna “neobisnuit”, deoarece procesul de cunoastere reciproca in profunzime implica adesea formularea de noi intrebari.

Cum se va comporta cu mine? Se asteapta la ceva anume?

Psihologul te primeste cu scopul de a te cunoaste si de a intelege cum puteti lucra impreuna. Comportamentul sau are ca scop crearea unei relatii pozitive si va fi intotdeauna orientat spre bunastarea si interesul tau.

Terapeutul nu se asteapta nimic de la tine si nu este nevoie de discursuri pregatite pe care sa le studiezi acasa pentru a incerca sa-i faci o impresie buna.

Cum se desfasoara sedinta?

In general prima sedinta poate sa dureze intre 50 si 60 de minute intr-o camera linistita si confortabila, care iti garanteaza intimitatea in ceea ce priveste ceea ce spui. In timpul primei sedinte nu este necesar sa spui ceva anume, psihoterapeutul o sa incerce sa te cunoasca si sa iti inteleaga obiectivele pe care doresti sa le atingi.

Prin urmare, la prima sedinta cu psihoterapeutul nu se intampla nimic ciudat. Te poti astepta doar la un dialog liber in care iti exprimi obiectivele si motivul pentru care te-ai adresat unui specialist.

0 Shares
You May Also Like