Ce este Dementa?

0 Shares
0
0
0

Dementa este o descriere larga, care include multe simptome diferite, inclusiv pierderea de memorie, dificultati de gasire a cuvintelor, afectarea judecatii si probleme cu activitatile de zi cu zi, care sunt cauzate de leziuni sau pierderi de celule cerebrale (neuroni).

Semnele si simptomele de dementa sunt variate, dar de obicei includ:

  • Pierderea memoriei.
  • Probleme cu vorbirea sau comunicarea (dificultati de gasire a cuvintelor, repetare).
  • Probleme de concentrare.
  • Deficiente in judecata.
  • Impiedica finalizarea sarcinilor.
  • Dificultati in a intelege ceea ce se vede.

Cauzele dementei sunt factori care duc la deteriorarea neuronilor. Odata ce celulele creierului sunt ranite, isi pierd capacitatea de a comunica cu alte celule, ceea ce duce la disfunctii; motiv pentru care cei aflati in cauza au nevoie de vizite regulate in cabinetele de psihiatrie in Targu Mures.

Tipurile de dementa includ dementa cu corpi Lewy, dementa vasculara si dementa frontotemporala. Alte tipuri includ dementa asociata cu boala Parkinson sau boala Huntington. Dementa senila (senilitate) este un termen care a fost folosit candva pentru a descrie toate dementele; acest termen nu mai este folosit ca diagnostic.

Stadii de dementa sunt folosite atunci cand o dementa progresiva a fost diagnosticata. Etapele includ:

Etapa 1: Fara afectare. Pacientul nu are probleme.

Etapa 2: Depreciere discutabila. Pacientul incepe sa aiba unele dificultati, dar poate functiona in mod independent.

Etapa 3: Deficienta usoara. Pacientul are dificultati evidente, dar totusi usoare cu activitatile zilnice.

Etapa 4: Depreciere moderata. Pacientul are nevoie de ajutor atat pentru ingrijirea lui, cat si pentru desfasurarea activitatilor zilnice.

Etapa 5: Insuficienta moderata pana la severa

Etapa 6: Deficienta severa; pacientii nu sunt capabili sa functioneze independent.

Etapa 7: Insuficienta foarte severa. Functiile corporale si mentale incep sa esueze.

Factorii de risc pentru dementa includ:

  • Varsta.
  • Istoric de familie.
  • Consum excesiv de alcool.
  • Intarirea arterelor.
  • Tensiune arteriala crescuta.
  • Diabet.
  • Colesterol ridicat.
  • Fumat.

Dementa este diagnosticata dupa o serie de evaluari, inclusiv o evaluare fizica si determinarea istoricului oricarei probleme. Testele de memorie, studiile imagistice si lucrul cu sange pot exclude alte probleme care ar putea imita dementa. Diagnosticul de dementa poate dura mult timp.

Tratamentul pentru dementa este in primul rand de sustinere. Medicamentele pe baza de reteta nu pot inversa sau opri procesul. Schimbarile de mediu, un program structurat, exercitii fizice regulate si angajarea cu ceilalti pot fi benefice.

Ingrijirea la domiciliu pentru dementa poate fi benefica pentru pacienti si familii, ca o modalitate pentru ca pacientii sa ramana aproape de membrii familiei.

Medicamentele prescrise pentru tratarea dementei includ donepezil (Aricept), rivastigmina (Exelon), galantamina (Razadyne) si memantina (Namenda). FDA a aprobat recent o noua combinatie de donepezil si memantina (Namzaric).

Desi nu exista nici o modalitate de a preveni absolut dementa, modificarea factorilor de risc de presiune arteriala, nivel ridicat de colesterol, consumul de alcool, si prevenireaa diabetului zaharat sau controlul acestuia cat posibil, precum si exercitarea in mod regulat poate ajuta.

Pronosticul pentru o persoana cu dementa este individual. Unii pacienti au un progres rapid, in timp ce altii progreseaza foarte lent. Factorii care contribuie la progresia dementei nu au fost identificati pe deplin.

Cum este diagnosticata dementa?

Pentru diagnosticarea dementei, testarea este efectuata de medici. In timp ce evaluarile de screening intern sunt uneori suficiente pentru a confirma un diagnostic, alteori este necesara o evaluare mai aprofundata. Studiile de testare si imagistica a sangelui sunt adesea finalizate pentru a confirma faptul ca nu sunt prezente conditii reversibile, cum ar fi boala tiroida sau anumite deficiente de vitamine.

Care este speranta de viata pentru dementa? Se poate vindeca?

Nu exista nici un remediu pentru dementa.

  • Desi boala Alzheimer este listata ca a 6-a cea mai frecventa cauza de deces in SUA (aici se efectueaza mereu cercetari legate de dementa si alte afectiuni) pacientii cu boala Alzheimer mor cel mai frecvent din cauza infectiilor cauzate de lipsa de mobilitate.
  • Pneumonia, infectiile vezicii urinare, coagulele si alte cauze pot duce la infectii mai raspandite si la moartea ulterioara.
  • Pacientii cu dementa au sperante de viata foarte variate, in functie de cauza care sta la baza dementei lor. Speranta de viata poate varia de la numai 1 la 2 ani la mai mult de 15 ani; durata medie a bolii este cuprinsa intre 4 si 8 ani dupa diagnostic.

Poate fi prevenita dementa?

Desi nu exista nici o modalitate de a preveni dezvoltarea dementei, au fost identificate diferite activitati care ar putea reduce riscul. Acestea includ mentinerea unei sanatati optime, inclusiv tensiunea arteriala normala, colesterolul normal si zaharurile normale din sange.

Pentru a mentine activitatea fizica, evitarea consumului de tutun sau consumul excesiv de alcool, mentinerea unei greutati sanatoase si prevenirea ranilor la cap.

Simptomele psihologice

Frecventa, izolare, schimbari in temperament, depresie, halucinatii, paranoia, retragere sociala, iluzii. In aceste conditii, este firesc ca pacientii care sufera de dementa, sa aiba parte de cat mai multe intalniri cu un psihiatru.

0 Shares
You May Also Like