Avantajele unui sistem de control intern in compania ta

0 Shares
0
0
0

Avantajele unui sistem de control intern in compania taIntr-o generatie in care companiile trebuie sa evolueze cu viteza mare si in care concurenta este agresiva, liderii de afaceri trebuie sa se intrebe si sa determine cum sa faca mai mult, mai bine si pentru mai putin! Trebuie sa maximizezi calitatea si performanta produselor si serviciilor tale, cu cat mai putini oameni, iar ca manager esti fara indoiala din ce in ce mai mult confruntat cu luarea unor decizii importante pentru indeplinirea obiectivelor companiei.

Astfel, apare intrebarea: a instituit managementul firmei proceduri interne de control administrativ si operational care sa le permita sa obtina un grad rezonabil de certitudine asupra informatiilor financiare ale companiei?

Iata cateva concepte si recomandari care te vor ajuta sa intelegi relevanta si avantajele instituirii unui  program de beneficii pentru angajati.

In ce consta controlul intern al unei companii?

Initial, controlul intern este definit printr-un set de linii directoare, mecanisme de control si structura administrativa puse in aplicare de catre conducere, pentru a asigura desfasurarea ordonata si eficienta a activitatii companiei.

Care sunt obiectivele si avantajele punerii in aplicare a mecanismelor de control?

Cand vine vorba de performanta si transparenta a informatiilor, un mecanism de control bun joaca un rol important intr-o afacere. Iti permite sa asiguri:

  • Fiabilitatea sistemului: Permite luarea deciziilor in timp util, acces mai rapid la informatiile financiare si, astfel, ofera o eficienta mai mare cresterii companiei.
  • Protectia capitalului: Asigura mecanisme de control si asigura astfel, de exemplu, echilibrul intre inventarul numarat si inventarul fizic pentru a preveni erorile de comanda sau chiar furtul.
  • Performanta optima a personalului: alocarea echitabila a personalului si separarea sarcinilor maximizeaza eficienta si impartasirea cunostintelor si abilitatilor. Intr-adevar, repartizarea sarcinilor la nivelul aprobarii si contabilitatii tranzactiilor, verificarea facturilor, incasarea depozitelor si multe altele sunt foarte recomandate deoarece aceste controale suplimentare reduc riscul de eroare sau frauda.
  • Identificarea riscurilor de frauda si erori: Permite vizarea si reducerea punctelor slabe pentru a scadea si minimiza potentialul de frauda si litigii care ar putea avea un impact negativ asupra organizatiei.
  • Credibilitate mai buna la institutiile financiare: Creste nivelul dobanzii din partea institutiilor financiare cu privire la posibilitatea de imprumut.

Prevenirea este mai buna decat vindecarea pentru un control mai bun al riscurilor

Este evident ca o companie cu sistem de control intern va putea anticipa mai bine riscurile financiare, operationale si juridice. Fie ca de exemplu, pentru a evita costurile excesive sau pierderea de venituri din cauza unor decizii proaste de management, orice manager va recunoaste ca implementarea unor masuri eficiente pentru un control intern mai bun este adesea mai putin costisitoare decat costurile generate de consecintele absentei sale.

Desigur, orice tip de afacere are propriile sale particularitati la sfarsitul unui sistem de control intern. Cu toate acestea, poti observa recomandari similare pentru vanzari, achizitii, inventar si salarii pentru toate companiile. Iata cateva:

Concluzie

Pentru a constientiza personalul cu privire la importanta controalelor interne este necesara vointa conducerii generale. Daca managementul si guvernanta nu cred in beneficiile diferitelor procese interne, angajatii nu le vor integra. Cu cat procedurile sunt mai simple si acceptate, cu atat controlul intern va fi mai eficient.

0 Shares
You May Also Like