14 metode practice pentru a combate stresul

0 Shares
0
0
0

O viata lipsita de stres poate face minuni pentru tratarea depresiei. Vom insirui cateva metode practice pentru a combate stresul.

  1. Exprima-ti amuzamentul si fii fericit. Rade cat poti tu de tare si puternic. Daca nu ai simtul umorului, gaseste pe cineva care il are. Rasul elibereaza endorfine (substantele fericirii) si creste rezistenta sistemului imun.
  2. Preia controlul asupra timpului si programului tau. Vei fi mult mai capabil sa gestionezi stresul daca iti poti gestiona bine slujba, relatia si celelalte activitati. Cand esti in control esti mult mai inclinat sa stai calm si concentrat. Planifica-ti ziua cu inteligenta.

S-ar putea sa trebuiasca sa iti schimbi programul din cauza unor evenimente neasteptate – atat pozitive cat si negative. Fi maleabil si capabil sa iti reorganizezi timpul. Trezeste-te cu 15 minute mai devreme dimineata. Aloca-ti inca 15 minute pentru a ajunge la intalniri.

Evita sa amani lucrurile importante sau urgente. Orice trebuie facut, fa-l imediat. Incepe cu lucrurile care nu iti fac placere, ca sa nu mai ai grija lor in restul zilei. Poarta un carnetel in care iti notezi intalnirile. Nu te baza doar pe memoria ta.

Munceste la sarcinile tale, cate unul pe rand. Concentreaza-te pe momentul prezent, indiferent ca este o persoana care vorbeste cu tine, sau ai o sarcina de indeplinit. Astfel eviti sa faci greseli – care ar conduce la mai multa frustrare si anxietate. Ai rabdare. Anxietatea provocata de nerabdare poate sa iti creasca tensiunea arteriala. Spune “NU”  la sarcini pe care nu le poti indeplini. Delega atunci cand este cazul. Trebuie sa tii minte ca nu trebuie sa faci tu singur totul. Separa o misiune in mai multe sarcini, apoi delega-le oamenilor cu aptitudinile potrivite.

  1. Mergi la sala, sau fa constant un exercitiu care iti place, precum alergatul, inotul sau orice altceva te atrage. Exercitiile aerobice pot reduce considerabil factorii de stres . In plus, imbunatateste somnul si iti da timp sa te gandesti si sa te concentrezi si pe alte lucruri. In plus, promoveaza eliberarea de substante calmante in organism. Nu cadea totusi in extrema exercitiilor excesive, deoarece acestea pot avea efecte adverse, sau pot conduce la depresie.
  2. Cauta un grup de suport. Vei fi capabil sa gestionezi stresul mult mai usor daca exista alti oameni care te ajuta si te incurajeaza. Stiai ca persoanele maritate si cele extrovertite (care se intalnesc tot timpul cu prietenii) au nivele mai mici de stres?

Alege-ti prieteni pozitivi, nu care se ingrijoreaza constant. Prietenii care te deprima sau care vorbesc mereu posomorati despre viata iti vor creste anxietatea. Invita un prieten bun sa discutati o problema si sa iti iei o piatra de pe suflet. Un telefon catre un prieten vechi poate fi o excelenta terapie.

Iarta, in loc sa tii ranchiuna. Coboara-ti standardele, pentru tine si pentru ceilalti. Perfectionismul nu este calea catre fericire. Devino mai flexibil si mai adaptabil mediului in care te afli.

Comunica clar cu seful tau si cu colegii tai. Intreaba. Repeta instructiunile care iti sunt date. Clarificand sarcinile inca de la inceputul unui proiect poate salva mult timp mai tarziu, incercand sa vezi ce nu ai inteles corect.

Fii sincer atunci cand vorbesti cu ceilalti. Daca minti si inseli, iti vei creste singur nivelul de stres.

  1. Respira rar si profund. Relaxeaza-ti muschii si simte cum stomacul si pieptul urca. Expira incet. Repeta de cateva ori. Urmareste-ti respiratia cum curge in ambele sensuri. Nu incerca sa ai nici un fel de control asupra ei. Aceasta este o metoda buna de a te relaxa cand esti in mijlocul unei activitati. Aceasta tehnica iti permite si sa gasesti un mod de respiratie care este natural si relaxant pentru tine. Foloseste urmatoarea tehnica yoga: Inspira incet, numarand pana la opt. Expira pe gura, numarand pana la 16. Scoate un sunet micut atunci cand expiri si simte cum toata tensiunea se disipa. Repeta de 10 ori.
  2. Mananca sanatos si la intervale regulate

Nu sari niciodata peste o masa, in special micul dejun. Fa-ti timp sa mananci sanatos indiferent de cat de ocupat esti. Ia cu tine gustari sanatoase la birou, sau chiar daca te afli intr-un mall. O dieta echilibrata este esentiala pentru sanatatea ta. De exemplu, cercetatorii au descoperit ca mici deficiente de tiamina, o vitamina a complexului B, poate cauza nervozitate. Acidul pantotenic, alta vitamina a complexului B, este esentiala in perioade de stres. Evita cofeina, alcoolul si cantitatile mari de dulciuri, care iti pot agrava simptomele.

  1. Traieste optimist. Tine minte ce ti-a mers bine, chiar si atunci cand totul pare sa mearga prost. Tine minte ca multi oameni traiesc in conditii mult mai grele decat tine. Nu exagera complexitatea problemelor tale, fiecare problema are o solutie. Tot ce trebuie sa faci este sa gasesti solutia. Invata sa te bucuri de viata si de ce iti ofera. Traieste zi dupa zi.
  2. Anticipeaza problemele si incearca sa le previi.

Pentru asta ai nevoie de ceva pregatire. Daca pleci in alt oras la o intalnire importanta, ia cu tine materialele si costumul in avion. Cumpara benzina inainte sa ramai cu rezervorul gol. Verifica-ti masina in mod regulat. Tine tot timpul mancare in cazul in care trebuie sa pregatesti ceva rapid, fara sa te duci la magazin. Refa stocurile de mancare, medicamente si alte lucruri indispensabile, ca sa nu ramai niciodata fara.

  1. Bucura-te de darurile vietii.

Permite-ti sa ai cateva placeri care sa te destreseze, rasfata-te cu un masaj profesionist, sau fa un schimb de masaje cu partenera/partenerul tau. Urmareste un film, un concert sau un eveniment sportiv, asculta muzica sau citeste o carte. Cufunda-te intr-o cana de camomil, ceai de plante si ceva miere. Camomil este recunoscut ca reduce tensiunea.

Planififica o zi de infrumusetare cu o prietena. Aranjati-va una alteia parul, unghiile si vorbiti. Fa un tratament facial cu aburi acasa, fierband apa. Scoate oala din cuptor, apoi acopera-ti capul cu un prosop mare care formeaza un fel de cort deasupra oalei. Stai asa timp de 5-10 minute. Adauga ierburi aromate. Centreaza-ti atentia pe fiecare dintre simturi pentru cateva minute. Chiar si simpla spalare a mainilor poate deveni o experienta senzuala.

10. Realizeaza un scop in viata si munceste pentru el

Planifica din timp, pentru a-ti indeplini cele mai pasionale vise. Ar trebui sa te trezesti mereu motivat. Expertii in time management subliniaza cat de important este sa iti scrii telurile. Desfa proiectele mari intr-o serie de pasi mici la care poti lucra in fiecare zi. Vrei sa iti schimbi slujba? Cauta un posibil angajator astazi. Vrei sa scrii o carte ? Promite-ti ca vei scrie o pagina pe zi. Pas cu pas, incet dar sigur, vei ajunge la destinatia dorita. Daca stii care sunt visele tale, frustrarile dispar, acele frustrari care apar atunci cand te intrebi ce vrei sa faci cu viata ta.

11.Indeparteaza-te pentru a-ti reincarca bateriile. Pastreaza ceva timp doar pentru tine. Il meriti. Inchide telefonul si bucura-te de o dupa-amiaza linistita, singur sau cu familia, sau chiar 15 minute legate in dus. Poate ca vrei sa iti scrii in jurmal. Ar putea sa te ajute in gasirea unui nou punct de vedere in viata, linistindu-ti conflictele interioare.

Alte trucuri pentru a te reincarca.

  • Poarta dopuri de urechi, pentru liniste instant, oriunde.
  • Invata o tehnica de meditatie. Poti sa observi gandurile pe masura ce apar. Sau poti repeta un cuvant din ce in mai pasional.
  • Pune in practica relaxarea progresiva pentru 20 de minute pe zi de 2 ori pe zi ca sa iti scazi tensiunea arteriala si sa linistesti raspunsurile psihologice la stres. Contracta si relaxeaza fiecare muschi in parte, incepand cu calcaiele si terminand cu scalpul.
  • Programeaza o activitate de weekend care te scoate din rutina. Daca ai o saptamana ultra structurata, bucura-te de cateva activitati fara competitie. Daca nu poti termina nimic in timpul saptamanii, alege un proiect pe care sa il termini in cateva ore in weekend.
  • Lasa-ti ceva timp pentru distractie in timpul zilei. Cand presiunea de a termina un proiect este prea mare, productivitatea ta poate scadea. Mergi la o plimbare sau mananca pranzul in afara biroului

12. Foloseste tehnicile de Vizualizare si Afirmare. Poti sa cuceresti o circumstanta de care te temi prin derularea evenimentului in mintea ta. Imagineaza-ti scena cu cat mai multe detalii si vizualizeaza cel mai bun rezultat posibil.

Poti reduce deasemenea si o frica imaginara prin vizualizarea celui mai rau rezultat posibil. Imagineaza-ti cum ii descrii cel mai rau caz posibil prietenului tau cel mai bun si simpatia pe care o primesti. Imagineaza-ti ca le povestesti unui grup de prieteni urmatoarea luna. In final imagineaza-ti ca glumesti despre situatia respectiva cu un strain o luna mai tarziu.

Daca faci acest exercitiu pana la capat, stresul tau va fi deveni ceva insignifiant. Inlocuieste gandurile negative cu afirmatii. Nu-ti lasa mintea sa fii acaparata de negativisnm. Esti prea urat…, Prea batran… Nu o sa realizezi niciodata nimic. Si ganduri precum: Daca pic examenul? Daca ei nu ii place cadoul meu? Daca ne pierdem? Aceste lucruri nu s-au intamplat inca. Incanta-ti mintea cu o pleiada de : “Pot, deci voi reusi”

13. Dormi suficient

Observa de cat ai somn ai nevoie pentru a da cel mai bun randament. Lipsa somnului scade raspunsul organsimului la stres  si slabeste sistemul imun.

14.Nu fi concentrat doar pe persoana ta

Tine minte ca nu trebuie sa obtii toti banii, faima si succesul din lume. Societatea moderna ne forteaza sa adunam cat mai multe realizari, in timp ce incercam sa ne echilibram viata personala si cea familiala. Nu este suficient timp pentru asa ceva. Incepe cu cea mai importanta sarcina si concentreaza-te pe fiecare lucru in parte.

 

0 Shares
You May Also Like