Tipuri de kituri de distributie si posibile probleme de depistat

0 Shares
0
0
0

Cu totii am auzit despre o masina ca are probleme cu distributia. Sau, daca ai un vecin care s-a uitat la un moment dat sub capota masinii tale, iti va spune ca ai probleme cu cureaua si ca aceasta trebuie schimbata. Despre ce curea este insa vorba? Despre cea de la alternator? Despre cureaua dintata de distributie sau poate despre rola intinzatoare?

Ei, bine, problemele la un kit distributie te pot induce in eroare, iar neglijarea acestora poate conduce la uzura motorului inainte de termen, cu niste costuri infinit mai mari pe viitor. Acesta este motivul pentru care un kit distributie este recomandat sa fie schimbat doar la service-urile autorizate si nu in garaj sau in fata blocului, de catre prietenii priceputi la toate.

Spunem aceasta intrucat montarea gresita sau reglarea neconforma a kitului de distributie poate conduce, de asemenea, la pierderea garantiei si la probleme similare pe viitor.

Ce este insa un kit distributie si cum ne dam seama ca trebuie schimbat?

Iata o intrebare simpla, la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza. Dupa cum ii spune si numele, kitul de distributie este acea componenta sau set de componente ale autoturismului care ajuta la punerea in miscare a anumitor subansamble ale motorului si la buna functionare a acestuia.

Role si pinioane care fac parte din setul motor sunt puse in miscare cu ajutorul unui alt angrenaj de role si curele, constituit in kitul de distributie.

In ceea ce priveste durata de viata a unui kit distributie, aceasta difera de la un model de masina la altul, dar mai ales de la un tip de kit de distributie si altul. Caci, pentru stiinta tuturor, kiturile de distributie sunt de mai multe tipuri.

Avem kit distributie pe lant, care este considerat cel mai trainic si a carui schimbare se face de obicei la o perioada mult mai mare, unele fiind garantate chiar pe viata. Cele mai comune sunt astazi kiturile de distributie pe curea, care necesita schimbare o data la cinci ani, sau, in unele cazuri dupa parcurgerea a 70.000 – 80.000 de km.

Nu in ultimul rand, mai exista kituri de distributie pe pinioane, in care avem mai multe roti dintate care se angreneaza una pe alta, toate avand drept liant un lant metalic, de asemenea cu o durata mare de viata.

In orice caz, problemele la un kit distributie apar atunci cane vedem ca motorul incepe sa dea rateuri sau cand depistam zgomote ciudate la nivelul acestuia.

O rola sau o curea slabita pot conduce la o functionare in sincope a kitului, neuniforma, ceea ce se traduce in performante scazute si un motor mai zgomotos decat unul cu o uzura normala.

0 Shares
You May Also Like

ViseCurs moto

Curs moto, aventura ta pe 2 roti! Un curs moto este un program de instruire care îți va…