Cafeaua si beneficiile ei asupra celor care fac sport

0 Shares
0
0
0

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume, a doua dupa apa, cu multiple efecte benefice asupra organismului.

Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca o cana de cafea neagra, cum este si Lavazza Gusto Pieno cafea boabe 1 kg, pe langa stimularea memoriei si a puterii de concentrare, poate tine bolile la distanta si este de un real ajutor celor care practica sport si doresc sa obtina performante tot mai bune.

Cafeaua ofera o mai buna putere de concentrare in timpul antrenamentelor

Cofeina este recomandata pentru stimularea sistemului nervos central, fiind utilizata in medicamente si tratamente care vizeaza activitatea creierului si imbunatatirea functiilor acestuia. Totodata, cofeina are efecte puternice asupra zonelor din creier responsabile cu concentrarea si memoria.

Mai mult, studiile au aratat ca bauturile pe baza de cafea imbunatatesc performantele mentale si reduc progresia declinului mental legat de varsta. Alte studii au examinat efectele aportului de cofeina asupra lobului prefontal, zona responsabila cu atentia, planificarea si concentrarea.

Rezultatele au fost cat se poate de concludente – cofeina creste activitatea lobului prefontal si imbunatateste functia creierului in aceasta zona.

Un alt studiu a mesurat efectele cognitive ale cofeinei asupra sportivilor. Astfel s-a descoperit ca sportivii care consuma cofeina inainte de un antrenament intens au prezentat o putere de concentrare mai mare si capacitatea de a sustine niveluri ridicate de intensitate a efortului.

Cafeaua amelioreaza durerile si crampele musculare

Durerile musculare care pot aparea in timpul sau dupa antrenamentele intense, pot fi ameliorate cu pana la 50% prin consumarea a doua cani de cafea neagra. Acest lucru este un beneficiu semnificativ pentru persoanele preocupate de febra musculara care poate aparea dupa un antrenament intens.

Rezultatele studiilor legate de consumul de cofeina inainte de un antrenament intens, au fost concludente – cofeina imbunatateste performantele atletice si scade timpul necesar pentru recuperarea muschilor. Consumul unei cani de cafea inainte de exercitii ii ajuta pe cei care au tendinta de a renunta pe parcursul unui antrenament.

Exercitiile fizice pot provoca acumularea de acid lactic dureros atunci cand muschiul este stresat, unii oameni neputand face fata prea bine acestui disconfort.

Au fost furnizate dovezi suficiente pentru a arata ca bauturile pe baza de cafea scad durerile msuculare, imbunatatesc nivelul energetic si genereaza un sentiment pozitiv cu privire la exercitiile fizice intense.

Cafeaua creste performantele sportivilor

Potrivit unui articol publicat in Iintrenational Society of Sports Nutrition, atunci cand este consumata in doze mici sau foarte moderate, cofeina este benefica pentru cresterea performantelor sportive.

O alta constatare publicata in Sports Medicine a indicat ca o doza de cofeina medie (cca 80 miligrame) ii permite unui atlet sa se antreneze pe o perioada mai lunga la o intensitatea mai mare a efortului. Totodata, cofeina creste rezistenta la oboseala, ceeea ce ii permite sportivului sa faca fata mai bine antrenamentului.

Sportivii de rezistenta par sa beneficieze foarte mult de consumul de cofeina oferit de o singura cana de cafea neagra. Cercetarile dovedesc ca aceasta stimuleaza organismul sa utilizeze depozitele de grasimi ca sursa de combustibil in timpul antrenamentelor lungi.

Astfel, in loc sa fie utilizata glucoza din muschi in timpul exercitiilor fizice, se folosesc depozitele de grasimi, ceea ce permite utilizarea pe o perioada mai indelungata a muschilor de lucru.

0 Shares
You May Also Like