8 sfaturi utile pentru economisirea combustibilului

0 Shares
0
0
0

Bine de stiut, mai ales in perioadele de crestere a preturilor la combustibil: fiecare sofer poate economisi pana la 20% cu combustibil cu cateva trucuri simple. Si: un consum mai mic de combustibil inseamna, de asemenea, mai putine emisii de CO2. Iata primele 8 sfaturi pentru economisirea combustibilului.

Optimizeaza-ti stilul de conducere

Accelereaza rapid, deplaseaza-te in timp util (la o viteza de aproximativ 2000 rpm) si mentine viteza selectata la viteze mici. Citeste si urmeaza sfaturile din instructiunile de utilizare ale masinii tale si, de asemenea, urmareste indicatorii de consum si de schimbare a treptelor de viteza.

Condu cu previziune

Franarea iroseste energia. Prin urmare, ar trebui sa utilizezi efectul de franare a motorului cat mai mult timp posibil. Lasa libera acceleratia mai devreme si lasa masina sa ruleze ultimele cateva sute de metri intr-un oras, de exemplu, in loc sa franezi brusc imediat inaintea unui semafor. 

Evita calatoriile scurte

O masina foloseste cel mai mult combustibil atunci cand motorul este rece. Pentru a functiona fara probleme, cel putin motorul pe benzina are nevoie de un amestec mai bogat (cu o proportie mai mare de combustibil) in faza de incalzire decat la temperatura optima de functionare.

Pentru calatorii scurte, este mai bine sa treci la bicicleta sau sa combini mai multe calatorii individuale intr-o calatorie mai lunga. Iarna ar trebui sa eviti sa lasi motorul sa se incalzeasca in timp ce stationeaza – este interzis, polueaza mediul, costa combustibil suplimentar si deterioreaza motorul.

Acorda atentie intretinerii periodice

La prima vedere, acest punct pare lipsit de importanta, deoarece vehiculele moderne sunt echipate cu motoare electronice digitale care nu necesita intretinere. Practic, aici nu exista factori de consum dependenti de intretinere.

Cu toate acestea, mergi cu vehiculul pentru inspectie in mod regulat. Deoarece exista piese de schimb care sunt cu siguranta relevante pentru consumul de combustibil – cum ar fi filtrul de aer al motorului. Schimbarile regulate de ulei, care trebuie facute intotdeauna cu un ulei modern cu vascozitate scazuta, sunt de asemenea importante pentru valori de consum favorabile. Testele realizate de specialisti au aratat ca poti face economie de combustibil cu uleiuri de motor Shell. Dar specificatiile producatorului vehiculului trebuie respectate aici.

Redu sarcina si, astfel, greutatea totala

Indiferent daca este vorba de lazi de bauturi sau diverse obiecte mici, fiecare kilogram in plus in masina inseamna mai multa greutate si implicit un consum suplimentar de combustibil. Cauza acestui efect este asa-numita inertie de masa, adica utilizarea energiei necesare pentru a accelera o masa la o viteza mai mare.

Utilizeaza anvelope cu consum redus de energie

Influenta anvelopelor asupra rezistentei la rulare este considerabila, motiv pentru care  anvelopele sunt verificate in mod regulat pentru rezistenta la rulare in cadrul  testului ADAC . Cu anvelopele optimizate poti economisi pana la 0,5 litri de combustibil la 100 de kilometri. 

Acorda atentie presiunii corecte a aerului

De asemenea, verifica regulat presiunea aerului, deoarece prea putin aer din anvelope mareste consumul masinii. Chiar si o presiune de aer redusa de 0,3 bari mareste rezistenta la rulare si, astfel, duce la un consum suplimentar inutil.

Opreste consumatorii electrici inutili

Dispozitivele electrice din masina, cum ar fi unitatile de control, iluminatul, ventilatoarele, aerul conditionat, echipamentele de siguranta si confort, isi extrag energia din reteaua de la bord. Energia electrica este furnizata de generator, care este actionat de motorul cu ardere interna. Ca urmare, pornirea dispozitivelor electrice si a altor consumatori costa combustibil.

Spre deosebire de rezistenta la drum, necesarul de energie electrica nu depinde de distanta sau viteza, ci de timp, adica de durata de utilizare. Nu economisi niciodata legat de iluminat, stergatoarele de parbriz sau incalzirea parbrizului, caci siguranta este pe primul loc!

 

0 Shares
You May Also Like

ViseCurs moto

Curs moto, aventura ta pe 2 roti! Un curs moto este un program de instruire care îți va…