Sedentarismul acasa sau la seviciu – factori de risc diferiti pentru sanatatea inimii

0 Shares
0
0
0

Noile cercetari reliefeaza ca nu toate formele de sedentarism sunt la fel de daunatoare pentru sanatatea inimii. Astfel, statul pe canapea, acasa, in fata televizorului, creste cu mult mai mult riscul afectiunilor inimii decat statul la birou.

Timpul petrecut pe canapea creste riscul problemelor cardiace mai mult decat cel petrecut la serviciu

Stim deja ca sedentarismul este daunator pentru sanatate si in special pentru sanatatea cardiovasculara, dar se pare ca exista o diferenta intre sedentarismul de la serviciu si cel de acasa. Studiile realizate au reliefat faptul ca modul in care ne petrecem timpul liber conteaza mai mult atunci cand vine vorba de sanatatea inimii.

Solutia ar fi sa petrecem acasa cat mai mult timp intens activi. Chiar daca avem un loc de munca care ne impune sa stam pe scaun perioade lungi de timp, daca acasa inlocuim timpul petrecut in fata TV-ului cu perioade de exercitii intense, am putea reduce foarte mult riscul bolilor de inima.

Uitatul la TV cel putin 4 ore pe zi creste riscul bolilor inimii

Studiile au evidentiat cat se poate de clar ca persoanele care se uita la TV cel putin 4 ore pe zi, prezinta un risc crescut cu pana 50% de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, in comparatie cu persoanele care stau la TV cel mult 2 ore. De aceea cercetatorii recomanda inlocuirea perioadelor de privit la TV cu programe de exercitii moderate sau intense. Astfel se poate contracara cresterea riscului bolilor cardiovasculare.

Ei au mai remarcat faptul ca persoanele care priveau la TV cel putin 4 ore, dar faceau si cel putin 150 de minute de exercitii saptamanal, nu prezentau acelasi risc crescut fata de problemele legate de sanatatea inimii.

Cand este posibil, faceti miscare

Desi nu este clar de ce timpul petrecut in fata TV-ului este mai daunator decat sedentarismul de la birou, specialistii cred ca lipsa pauzelor ar putea face diferenta.

Atunci cand ne uitam la TV, avem tendinta de a petrece ore in sir fara a ne misca, in timp ce la birou, ne ridicam mai des.

O alta explicatie ar putea fi faptul ca momentul de sedentarism este prost plasat acasa, el fiind imediat dupa masa.

Concluzie

Cercetatorii sunt de parere ca ceea ce facem in afara muncii este ceea ce conteaza cu adevarat atunci cand vine vorba despre imbunatatirea sanatatii. Mai mult, ei subliniaza ca orice activitate este importanta si ca pauzele in care ne ridicam si ne miscam sunt foarte benefice si ele ar trebui sa devina un obicei, atat la birou, cat si acasa cand stam pe canapea si ne uitam la TV. Mai mult, putem reduce considerabil riscurile problemelor cardiace incercand sa facem saptamanal cel putin 150 de minute de activitati fizice intense cum ar fi alergatul, ciclismul, dansul, exercitiile la sala, etc.

Pentru a preveni afectinuile cardiace, faceti o programare la un medic specialist pentru o discutie personalizata. Este suficient sa accesati link-ul https://www.cardioclinic.ro  si sa contactati un reprezentant de la CardioClinic.

0 Shares
You May Also Like