Importanta asigurarii pentru raspundere auto

0 Shares
0
0
0

In Romania, asigurarea vehiculelor este obligatorie prin lege. Pe langa obligatiile legale pe care le are conducatorul auto in momentul in care circula cu vehiculul respectiv, numeroasele companii de asigurari propun o serie de asigurari facultative. Conducatorii pot opta pentru una dintre acestea in functie de nevoile specifice pe care le are. Pentru ca asigurarea sa fie 100% completa si corecta, este nevoie de respectarea unor reguli, atat in momentul semnarii contractului de asigurare, cat si pe parcursul derularii acestuia. Oricare dintre acestea va este pe plac este bine sa stiti ca aveti posibilitatea de a contracta si rca online, nu numai sub forma fizica.

Una dintre garantiile pe care le ofera asigurarea auto obligatorie este cea de responsabilitate civila. Altfel spus, asigurarea acopera cheltuielile reiesite in caz de vatamare corporala sau deces al unui pieton, al unui pasager din vehiculul respectiv sau din alt vehicul implicat. In cazul in care conducatorul unui vehicul nu se asigura ca acest aspect este acoperit din punct de vedere legal, acesta este considerat ca faptas al unui delict si este pasibil nu numai de amenda, ci si de ridicarea permisului de conducere sau imobilizarea vehiculului pe care il conduce.

Asigurarile facultative ale vehiculelor acopera diverse aspecte. In functie de nevoile personale, utilizatorii pot opta pentru una sau mai multe asigurari facultative. Politele rca facultative pot asigura vehiculul total sau partial, in caz de furt sau de incendiu. Asigurarea totala acopera toate daunele materiale pe care le prezinta vehiculul, oricare ar fi tipul accidentului sau greseala comisa de conducator. Asigurarea in caz de coliziune se aplica doar in cazul in care are loc o coliziune cu un pieton, cu un alt vehicul sau cu un animal al carui stapan este identificat. Acest tip de asigurare nu acopera despagubirile in cazul in care conducatorul a consumat droguri sau bauturi alcoolice peste limita admisa de lege. Asigurarea in caz de furt sau incendiu acopera valoarea vehiculului in cazul in care unul dintre cele doua evenimente a avut loc; in aceste cazuri, conditiile sunt stricte si este bine ca utilizatorul sa le citeasca cu atentie pentru a sti cu exactitate cum sa formuleze cererea de despagubire. De asemenea, asigurarile facultative prezinta anumite conditii de despagubire in caz de dezastre naturale sau acte de terorism.

Asigurarea conducatorului vehiculului este inclusa in asigurarea obligatorie a vehiculului. In cazul in care acesta este ranit intr-un accident de care nu se face vinovat, asigurarea ii permite sa fie despagubit. De exemplu, aceasta asigurare implica, printre altele, acoperirea cheltuielilor medicale, chirurgicale, farmaceutice saucde spitalizare, prejudiciile financiare legate de incapacitatea de a mai munci, fie ea temporara sau permanenta sau prejudicii de successiune in caz de deces.

Intr-un final, a beneficia de o asigurare auto implica o serie de termeni si conditii, iar aceasta inseamnna, printre altele, a fi un conducator cu toate actele in regula, a raspunde pe cat se poate de clar posibilelor intrebari ale asiguratorului, precum si a verifica daca vehiculul este asigurat in caz de imprumut sau de instrainare, a nu conduce sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice, a verifica cu atentie acoperirea teritoriala a asigurarii in cazul in care plecati in strainatate si a se informa asupra contractului de asigurare inainte de semnarea acestuia.

0 Shares
You May Also Like

ViseCurs moto

Curs moto, aventura ta pe 2 roti! Un curs moto este un program de instruire care îți va…