Sudarea cu arc consta in crearea unui scurtcircuit care provoaca un arc electric, precum si o sursa foarte puternica de caldura (4000°C la 4500°C). Aceasta este singura metoda fiabila pentru o sudura durabila, deoarece produce caldura necesara pentru fuziunea corecta a metalelor.
Exista mai multe tehnologii de statie de sudare cu arc (MMA, MIG, MAG si TIG), cele doua criterii principale de selectie in sudare sunt grosimea piesei de sudat, de care depinde diametrul electrodului care trebuie utilizat, ca metal de umplere, precum si intensitatea pe care trebuie sa o asigure aparatul de sudura.
Al doilea criteriu de selectie va fi materialul pe care trebuie sa il sudezi pentru a alege metalul de umplere adecvat.
In cazul unui aparat de sudura Almaz cu afisaj electronic, poti suda cu success toate tipurile de electrozi inveliti (electrozi rutilici, electrozi bazici, electrozi inox etc.) o gama diversificata de materiale cum ar fi otel aliat si nealiat, otel inoxidabil, fonta, aluminiu, cupru, etc.
Ghid de selectie: diferite tehnologii postale: MMA MIG MAG TIG, care este diferenta?
Pentru tehnologie MMA, fii interesat de:
- Puterea curentului de sudare (in amperi) necesara, care nu va fi aceeasi in functie de grosimea pieselor de sudat.
- Ciclul de functionare : rata de functionare sau ciclul de functionare este exprimata in amperi si ca procentaj al unei perioade de 10 minute, intotdeauna la o temperatura data.
- „10% la 100A” inseamna ca intr-un ciclu stabilizat de temperatura, aparatul de sudura va putea furniza 100 A pentru 1 minut (10% din 10 minute) de sudare si va dura 9 minute de oprire pentru a lasa aparatul de sudat sa se raceasca (altfel statia va trece la protectie termica sau va va intrerupe alimentarea).
- Capacitatea unui aparat de sudura in curent continuu si/sau in curent alternativ in functie de tipul de electrod (determinata in functie de natura metalului de sudat).
Pentru statiile MIG, MAG si TIG, intereseaza-te de:
- De tipul de alimentare: 230V sau 380V in functie de sursa disponibila
- Puterea curentului de sudare livrat de aparatul de sudura in Amperi (A).
- Care este capacitatea aparatului de sudat: in curent continuu (DC) si/sau alternativ (AC), in functie de metalul de sudat.
- Ciclul de functionare: rata de functionare sau ciclul de functionare este exprimata in amperi si ca procentaj al unei perioade de 10 minute, intotdeauna la o temperatura data.
- „10% la 100A” inseamna ca intr-un ciclu stabilizat de temperatura, aparatul de sudura va putea furniza 100A pentru 1 minut (10% din 10 minute) de sudare si va dura 9 minute de oprire pentru a lasa masina de sudat sa se raceasca (altfel statia va trece la protectie termica sau iti va intrerupe alimentarea).
Conform standardului EN 60974-1 (mentionare obligatorie pentru toate produsele), ciclul de functionare este masurat in conditii „severe” (la 40 ° C.
- Sa aiba capacitatea aparatului de sudura si a lanternei de a incarca si derula bobina firului de sudura.
- Sa aiba capacitatea aparatului de sudura si a lanternei de a incorpora si difuza diferitele gaze de sudura.