Ce este o ecografie a sanului?

0 Shares
0
0
0

Ecografia mamara este examinarea tesutului mamar folosind o scanare cu ultrasunete. Ecografia utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini (sau imagini) ale sanului care sunt afisate pe un ecran.

De ce mi-ar face referire medicul pentru a avea aceasta procedura?

Daca dumneavoastra sau medicul dumneavoastra puteti simti o forfota la san, ecografia va poate ajuta sa distingeti glandele (chisturi) pline de lichid de grumele solide care pot fi canceroase sau benigne (necanceroase).

In ceea ce priveste femeile mai tinere, care au simptome ale sanului (de exemplu, durere), ecografia este adesea prima investigatie. Tesutul mamar al femeilor mai tinere este mult mai dens decat al femeilor in varsta si acest lucru poate ingreuna detectarea unei anomalii folosind o radiografie (mamografie).

Ecografia este de asemenea folosita pentru a diagnostica probleme precum complicatiile provocate de mastita (o infectie care apare cel mai des in timpul alaptarii), evaluand descarcarea anormala a mamelonului sau probleme cu implanturile mamare. O ecografie mamara in Cluj 2020 se poate utiliza in mod obisnuit pentru a ghida plasarea unui ac in timpul biopsiilor.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie la san?

Nu este necesara pregatirea pentru aceasta examinare. Este indicat sa fie purtata o tinuta care sa fie compusa din doua piese de vestimentatie, astfel incat sa fie scoasa doar partea de sus pentru a oferi acces la zona sanului.

Ce se intampla in timpul unei proceduri de ecografie a sanului?

  • Vi se va cere sa va scoateti partea superioara si sutienul si sa va schimbati in rochie.
  • Vi se va cere sa va intindeti pe un pat la un moment dat in vederea examinarii.
  • Un burete triunghiular va fi asezat in spatele umarului, astfel incat sa fii rulat usor pe partea ta. Acest lucru ajuta la pozitionarea sanului pentru a face scanarea mai eficienta.
  • Un gel va este aplicat pe piele, iar o sonda cu ultrasunete (numita traductor) este plasata pe san si deplasata usor in jurul sanului pentru a examina tesutul mamar.
  • De asemenea, se va efectua si o examinare a axilei, cu scopul de a evalua eventualele glande limfatice (sau noduri) largite sau umflatura.

Exista efecte dupa o ecografie a sanului?

Nu exista efecte ulterioare ale unei ecografii mamare.

Cat dureaza o ecografie la san?

Examinarea dureaza intre 15-30 de minute. In anumite situatii, vi se va cere sa asteptati si sa aveti imaginile verificate de un radiolog (medic specialist). Uneori va fi necesar ca radiologul sa participe la examen, deoarece poate fi important sa vezi imaginile pe ecran, mai degraba decat fotografii.

Este posibil ca radiologul sa doreasca de asemenea, sa va examineze sanul in cazul in care aveti un simptom (cum ar fi o modificare cutanata) si, de asemenea, va poate pune cateva intrebari despre aceste simptome.

Aceste informatii suplimentare ii pot fi utile radiologului, pentru ca acesta sa inteleaga mai bine imaginile cu ultrasunete, astfel incat acestea sa poata oferi un diagnostic precis.

Care sunt riscurile unei ecografii mamare?

Nu exista riscuri din cauza ecografiei. Chiar si femeile care sunt insarcinate pot beneficia de un examen cu ultrasunete in siguranta.

Care sunt avantajele unei ecografii mamare?

Examinarea cu ultrasunete permite detectarea si identificarea majoritatii glandelor mamare. Daca ecografia nu identifica o limita pe care tu sau medicul tau o poti simti, atunci alte teste, precum mamografia sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), pot fi necesare pentru a examina sanul.

0 Shares
You May Also Like