Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă, medicul dentist îţi poate recomanda înlocuirea artificială, cu ajutorul coroanelor și punților dentare. Aceste opțiuni de înlocuire a dinților nu doar că îţi restaurează dinții lipsă, dar pot, de asemenea, repara sau preveni alte câteva probleme dentare.
Ce sunt coroana și puntea dentară?
Coroanele dentare sunt dinți falși care se potrivesc peste un dinte existent pentru a-i reda aspectul și pentru a-l întări sau pentru a-l proteja de deteriorarea ulterioară. Dentiștii le pot folosi şi pe implanturi dentare, pentru a înlocui un dinte lipsă și a restabili zâmbetul pacientului.
Coroanele dentare vin în diferite materiale, inclusiv rășină, porțelan, aur și alte metale și pot fi personalizate în funcție de cerințele pacientului. În funcție de materialul folosit, coroana poate fi durabilă, puternică și se potrivește cu culoarea și textura dinților existenți.
O punte dentară este un dispozitiv protetic utilizat pentru a restaura unul sau mai mulți dinți lipsă între dinții adiacenți sănătoși. Punțile dentare sunt realizate cu două coroane și o punte dentară. Aceste piese se sprijină pe gingii și înlocuiesc dintele sau dinții lipsă. Stomatologul cimentează aceste coroane pe implanturi dentare sau pe dinții existenți de fiecare parte a golului pentru a menține puntea pe loc.
Punțile dentare vin și ele în diferite variante de materiale. Cu toate acestea, cea potrivită pentru fiecare pacient depinde de dorințele acestuia, de situația financiară, de dinții înlocuiți și de preferințele medicului dentist.
Unele dintre problemele pe care coroanele sau punţile dentare le pot rezolva, preveni sau gestiona includ:
Carii adânci sau obturații mari
Dacă ai o obturație mare sau o carie profundă, osul din zonă va fi slab și mai susceptibil la fractură. Reumplerea dintelui ar fi doar o soluție temporară într-o situație ca aceasta, deoarece dinții se pot crăpa sau cariile se pot agrava. Folosirea unei coroane dentare va rezolva cel mai probabil problema, îţi va proteja dinții de deteriorarea ulterioară și va preveni reapariția în anii următori.
Dinte crăpat, rupt sau ciobit
Coroanele dentare sunt singurele opțiuni pentru corectarea și restabilirea aspectului unui dinte ciobit, crăpat, rupt sau grav deteriorat pe care obturațiile sau fațetele nu îl pot repara. Dacă dintele deteriorat riscă să se destrame, coroana îl va întări, îl va menține pe loc și va preveni infecția dentară.
Repară smalţul
Periajul dentar intens și consumul de băuturi și alimente acide vă pot uza smalțul. Dacă smalțul este erodat semnificativ, este posibil să te confrunţi cu sensibilitate și decolorare dentară. Din fericire, coroanele și punțile pot ajuta la corectarea problemei și la restabilirea structurii, dimensiunii și aspectului dintelui.
Canal
Dacă ai fost supus unui tratament de canal, probabil că vei avea nevoie de o coroană pentru a proteja și întări dintele sau pentru a-i restabili funcționalitatea și integritatea structurală. Un tratament de canal slăbește de obicei dintele și crește riscul de rupere sau crăpare.
Probleme de aliniere greșită a dinților și aspect
Golurile dintre dinți nu îți vor afecta doar zâmbetul; pot schimba, de asemenea, structura maxilarului și a feței. Dinții tăi se pot schimba și pot duce la o mușcătură dezechilibrată, crescând riscul de eroziune a smalțului, boli ale gingiilor, carii dentare și tulburări ale articulației temporomandibulare (ATM). Din fericire, cu o coroană sau o punte dentară, medicul dentist poate repara aspectul dintelui, poate corecta problemele de dezaliniere și îţi poate reda încrederea în zâmbetul tău.
Mergi la dentist Crangasi, pentru a preveni și a remedia problemele dentare și pentru a reda încrederea în zâmbetul tău.