De ce este indicat sa optati pentru produse bio si eco

0 Shares
0
0
0

Alimentele bio, ecologice si organice sunt sinonime si indica aceeasi metoda de productie, dar aceste abrevieri sunt utilizate diferit in tari diferite.

In Romania vorbim despre productia ecologica sau hrana “organica” ce reprezinta de fapt numele american, in timp ce termenul de bio este adesea folosita si preluat din Germania.

Alimente cultivate ecologic, adica produse alimentare, au intotdeauna o eticheta speciala, fara de care produsul nu poate fi considerat ecologic.
Eticheta contine cuvinte precum “produs ecologic” si este de obicei de culoare verde sau are o frunza verde aplicata pe ea. Marcajele sunt similare peste tot in lume.

Alimente cultivate ecologic si conventional – diferente

Compozitia nutritionala a culturilor se poate distinge in mare masura datorita tipului de sol pe care este cultivat, de vreme si de tipul de cultura in sine. Prin urmare, uneori este dificil sa se evalueze daca exista diferente intre produsele organice, adica alimente cultivate ecologic si alimente cultivate in mod conventional.

Cu toate acestea, alimentele ecologice pot avea concentratii mai mari de compusi antioxidanti si vitamine in compozitia lor comparativ cu furajele cultivate in mod conventional. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu publicat in 2014 in revista The British Journal of Nutrition, care subliniaza ca in alimentele cultivate organic exista o concentratie a compusilor antioxidanti mai mare cu 69% fata de alimentele cultivate in mod conventional, asadar acestea sunt superioare celor conventionale.

Acest lucru poate fi explicat partial prin faptul ca alimentele cultivate ecologic, adica fructele in crestere, nu au protectie impotriva daunatorilor sub forma de pesticide sau erbicide, astfel incat ele insele produc mai multi “compusi protectori”, care sunt, de asemenea, antioxidanti, potrivit expertilor de sanatate din majoritatea statelor la nivel mondial.

Cum sa curatati fructele si legumele de pesticide?

Desi toate alimentele care ajung pe piata trebuie inspectate si curatate de pesticide, compusii care suprima efectul daunator al insectelor, concentratii minime care sunt sub minim, pot ajunge totusi la organismul dumneavoastra.

Desi, in cea mai mare parte, pesticidele sunt expuse fermierilor care le manipuleaza, s-a dovedit ca si cele mai mici doze de pesticide pot avea un efect daunator asupra organismului uman. In cea mai mare parte, le puteti elimina spaland fructele sau legumele cu apa din abundenta si eliminand coaja sau membranele de protectie din jurul lor.
  • Gatitului in apa – este eficient, dar anumite pesticide raman si pot contamina supa, tocana si alte mancaruri,
  • Abur – 80% pana la 90% din cantitatea totala ramasa de pesticide din fructe poate fi indepartata,
  • Prajirea in ulei – unele pesticide pot fi eliminate partial, iar altele complet;
  • Copt – intre 70% si 100% pot fi scosi din produsele din grau, cum ar fi rulourile si painea.
Desi produsele conventionale din hipermarketuri sunt mai ieftine decat cele bio, acestea pot fi mai daunatoare decat cele bio datorita proceselor de crestere a acestora. De multe ori, produsele conventionale nu au suficienti antioxidanti si prezinta chiar un nivel mai scazut de vitamine. De aceea, noi va incurajam sa consumati produse bio datorita beneficiilor reale pe care le au produse 100% bio precum bauturile vegetale de la Moelk
0 Shares
You May Also Like