Ardeiul: o leguma versatila, extrem de sanatoasa. Alege sa il consumi in fiecare zi!

0 Shares
0
0
0

Lista felurilor de mancare care pot fi preparate folosindu-se aceasta leguma se datoreaza nu numai versatilitatii sale, ci si numarului mare de soiuri, oferind un gust variat. Ardeiul, pentru ca despre asta este vorba, este o sursa excelenta de vitamine si minerale.

Pe langa valorile nutritionale valoroase, ofera proprietati anticancerigene extraordinare si are o mare influenta asupra dispozitiei. Portocaliu, verde, galben, rosu – toate iti cuceresc stomacul, la fel cum Columb a cucerit candva tarile din care provin aceste delicatese neobisnuite.

Ardeii au beneficii de nepretuit pentru sanatate, care variaza usor in functie de culoarea si gustul legumei. Imbunatatesc digestia, previn arteroscleroza si intaresc imunitatea. Proprietatile ardeiului vor fi apreciate in special de cei care tin la sanatatea pielii si a ochilor.

Ardeii trebuie consumati proaspeti, murati, copti si praf. Poti cumpara diferite tipuri de ardei – de la dulci la foarte iuti. Habanero este considerat a fi cel mai iute – are o culoare rosie, care devine intunecata cand este uscata. Ardeiul gras este cel mai popular in Romania si este ingrdientul principal pentru o mancare foarte delicioasa iubita de multi: ardei umpluti cu carne de porc.

Nutrienti si efecte asupra sanatatii

Ardeii sunt o sursa de vitamine si minerale. Au de aproximativ cinci ori mai multa  vitamina C decat citricele. In plus, contin vitamine B, vitamina A si vitamina E, precum si elementele necesare pentru mentinerea sanatatii: potasiu, fosfor, calciu, fier, magneziu.

Vitaminele inhiba incetinirea imbatranirii celulelor, te fac sa arati mai tanar datorita consumului de legume si te ajuta sa te simti mai plin de energie. Consumul regulat de boia de ardei scade nivelul colesterolului rau, datorita caruia esti protejat impotriva arterosclerozei si creste imunitatea. Antioxidantii ofera o protectie excelenta impotriva cancerului. 100 de grame de legume au in medie 30 de calorii si 2 grame de fibre. Ardeiul este putin diuretic si, prin urmare, sustine procesul de curatare al organismului.

Proprietati medicinale ale ardeiului rosu, verde si galben

Ardeii rosii contin mai multa vitamina A, fata de alte tipuri de ardei. Ar trebui sa fie consumat in primul rand de persoanele carora le pasa de vedere, piele si au vase de sange fragile. Ardeiul verde, ce contine mai mult acid folic, este un aliat al femeilor care planifica sa ramana insarcinate.

Ardeii, in special soiul verde, sunt o sursa bogata de acid folic necesara pentru buna dezvoltare a sistemului nervos la fat.  De asemenea, este hematopoietic si calmant. Ardeiul galben si portocaliu contine luteina si zeaxantina – pigmenti care distrug radicalii liberi.

Ardeiul iute accelereaza arderea grasimilor, asa ca este consumat cu nerabdare de persoanele care slabesc. Pudra de ardei iute imbunatateste digestia si are un efect de incalzire si analgezic .

Cui nu i se recomanda consumul de ardei?

Persoanele alergice la aceasta leguma, care sufera de artroza si boli reumatice ar trebui sa renunte la consumul de boia. Ardeiul iute nu este recomandat persoanelor care sufera de boli de stomac si intestinale.

Pielea cruda a legumelor este deosebit de dificil de digerat , astfel incat persoanele cu tulburari digestive ar trebui sa le consume dupa tratamentul termic – fierte, coapte, inabusite, murate astfel ca nu este neaparat necesar sa fie eliminate din meniul zilnic.

0 Shares
You May Also Like