Sfaturi utile pentru plantarea pomilor fructiferi

0 Shares
0
0
0

Daca vrei sa plantezi pomi fructiferi si este pentru prima data cand faci asta, tine cont de toate sfaturile si sugestiile de mai jos si vei reusi cu siguranta sa ai in gradina pomii doriti, plantati chiar de tine.

Sapatul gropilor este foarte important. Cel mai bine ar fi sa sapi gropile cu cateva luni inainte de plantare. Acest lucru este cel care favorizeaza sterilizarea locului in care pomul urmeaza sa fie pus. Spre exemplu, pentru a face plantari toamna, in literatura de specialitate este recomandat sa sapi gropile inca din august. Pentru a planta primavara, gropile ar trebui sa fie sapate la inceputul iernii.

Atunci cand sapi, ai nevoie de gropi cat mai mari. Laturile ar trebui sa fie pana la 1 m si ar trebui sa sapi pana la 80 cm adancime. O astfel de lucrare este benefica si pentru afanarea solului, ceea ce implica un ajutor considerabil pentru dezvoltarea optima a radacinilor.

Pentru a sapa gropile trebuie sa pui pamantul in zona superioara, intr-o parte a gropii, iar pamantul de pe fundul gropii trebuie pus separat. Iti explicam putin mai tarziu de ce.

Plantarea pomilor este o lucrare cu ajutorul careia pomii din pepiniera sunt mutati intr-un loc in care vor ramane definitiv. Plantarea va avea loc in trei perioade, toamna, in zilele calde de iarna cand pamantul este dezghetat sau primavara foarte devreme.

Pregatirea pomilor pentru a fi plantati va incepe cu fasonarea radacinilor, adica prin inlaturarea portiunilor care au fost distruse, prin netezirea ranilor existente pe radacinile groase si prin innoirea radacinilor. Radacinile care au grosimea mai mica de 3 mm trebuie sa fie scurtate pana la 8 cm, atunci cand sunt vii. Daca sunt moarte, pot fi taiate de la baza. Prin fasonare nu se urmareste neaparat scurtarea radacinilor ci mentinerea sistemului de radacini sanatos.

Daca pomii sunt cumparati prin curier, va fi nevoie sa ii scoti numaidecat din ambalaj si inainte sa ii plantezi sa ii pui intr-un vas cu apa timp de maxim 2 ore astfel incat sa se rehidrateze.

Inainte de a pune pomul in groapa este necesar sa il mocirlesti. Pentru asta radacinile trebuie sa fie inmuiate intr-un amestec de balega, pamant si apa proaspata in procente egale. Operatia este importanta pentru a asigura radacinilor nivelul corespunzator de umiditate si pentru o aderenta optima a solului.

Radacinile se vor aseza confortabil pe o gramajoara de pamant. Daca pomul nu este suficient de mare, poti pune paralel cu el si un tutore, adica un bat sau ceva drept de care sa legi pomul, fara sa il strangulezi, pentru a creste armonios. Pune pamantul de pe fundul gropii inapoi.

Uda foarte bine pamantul si pe masura ce radacinile sunt acoperite cu pamant scutura usor tulpina pentru ca pamantul sa intre bine intre radacini si pentru a asigura o aderenta optima.

Pentru mai multe sfaturi despre cum se planteaza pomii fructiferi iti recomandam sa urmezi linkul si sa citesti mai multe informatii, inclusiv despre perioadele de aplicare a compostului sau a ingrasamintelor si despre modul in care pomii trebuie intretinuti.

0 Shares
You May Also Like