Cufundă-te într-o lume a relaxării supreme, unde căldura liniștitoare și aburii benefici se îmbină într-o armonie a stării de bine – bun venit în lumea fermecătoare a hammamului. Fie te afli în căutarea unei evadări senzoriale, fie ești pur și simplu curios să afli mai multe lucruri despre această practică orientală, acest articol îți va răspunde la toate întrebările.
Ce este hammamul?
Inspirat din băile termale romane, hammamul, cunoscut și sub numele de baie maură sau baie turcească, s-a dezvoltat în Maghreb și în Orientul Apropiat înainte de a se democratiza în Europa. Hammam, care literalmente înseamnă apa fierbinte în limba arabă, este o baie cu aburi fierbinți.
Confundat adesea cu sauna (tradițională sau cu infraroșu), care produce o căldură uscată și intensă (peste 80 de grade Celsius cu un nivel de umiditate scăzut) hammamul generează o căldură mai scăzută și umedă (între 40 și 50°C) cu un nivel de umiditate care poate ajunge la 100%. Aburul fierbinte conduce căldura și le oferă utilizatorilor o atmosferă care favorizează transpirația, în ciuda temperaturii mai scăzute.
Hammamul este un Eden plin cu aburi, unde este plăcut să petreci timp de unul singur, cu familia sau cu prietenii. Învăluit într-o ceață de aburi, este nevoie de doar câteva minute pentru a simți efectele relaxante ale căldurii umede. Indiferent de tipul de hammam în care intri, de la cel mai tradițional la cel mai modern, vei pleca întotdeauna cu o senzație de relaxare profundă.
Un loc excelent pentru a te relaxa și pentru a-ți reîncărca bateriile, hammamul este, de asemenea, renumit pentru beneficiile sale asupra sănătății fizice și mentale. Spre exemplu, căldura umedă determină corpul să transpire, dilatând porii și eliminând toxinele. Un alt exemplu: baia de aburi tinde să lărgească vasele de sânge, îmbunătățind astfel circulația și favorizând relaxarea musculară.
Cum se desfășoară o ședință de hammam?
Ideea de purificare a corpului din tradiția orientală a dăinuit, fiind în același timp modernizată: aburul din hammam deschide porii în timp ce difuzarea uleiului esențial de eucalipt are un efect antiseptic și purificator. Urmează apoi celebrul scrub cu săpun negru pentru a îndepărta toate celulele moarte ale pielii.
Acesta necesită mai multe treceri prin hammam și mai multe clătiri cu apă rece pentru a funcționa. Nu este suficient să aplicăm săpunul negru pe piele ca un scrub clasic. Practicienii trebuie să fie instruiți în tehnicile și gesturile corecte de efectuat, altfel tratamentul va avea un efect spumant în loc să fie exfoliant. Întreg ritualul durează aproximativ 15-20 de minute sau chiar 30 de minute, dacă profiți la maxim de ședința de hammam.
Ritualul într-un hammam este relativ unul simplu însă implică mai mulți pași diferiți, toți acești pași având ca scop principal relaxarea și curățarea corpului. Iată principalii pași:
- Relaxarea și pregătirea: Atunci când intri în camera inițială, de la intrare, vei găsi zone în care te poți schimba, în care poți savura un ceai sau ceva rece înainte de a intra în baie.
- Acomodarea cu căldura din baie: Înainte de intra în contact cu apa, un angajat, care are numele de tellak, te va conduce într-o zonă de tranziție în care ți se vor oferi prosoape și vei începe să te acomodezi cu căldura.
- Scrubul complet și înmuierea: Din zona de trecere urmează să intri în hararet sau camera fierbinte în care se află o zonă centrală, din marmură. Persoanele care vin la hammam pentru a face baie stau în jurul fântânii pe plăcile de marmură, își toarnă apa pe ei iar un angajat îi ajută să își facă un scrub sănătos. După scrub urmează aplicarea unui săpun special și chiar șampon dacă se cere acest lucru.
- Clătirea și masajul: După etapa scrubului, se merge în general într-o zonă anume pentru clătire după care poți alege să faci un masaj pentru a beneficia de o experiență completă.
Care sunt beneficiile oferite de hammam?
Ritualul ancestral reprezentat de aceste băi termale nu ar fi supraviețuit trecerii timpului și nu ar fi dobândit notorietate fără să-și fi demonstrat numeroasele virtuți.
Pentru piele și păr
Temperaturile ridicate și umiditatea ridicată din hamamm permit porilor pielii să se deschidă și să se elibereze de impurități. După o astfel de ședință, pielea este curățată în profunzime. Un fenomen care poate fi accentuat prin exfoliere. Mai puțin cunoscut dar la fel de eficient, hammamul oferă aceleași beneficii pentru părul nostru.
Este momentul ideal pentru un masaj al scalpului sau pentru o mască de păr. Un produs recomandat de specialiști este Rhassoul, o argilă vulcanică bogată în săruri minerale – cu proprietăți astringente, absorbante și de înmuiere – ajută la curățarea scalpului și la reglarea producției de sebum. Gata cu părul gras!
Pentru sănătate
Relaxează mușchii și elimină stresul. Hammamul produce un efect dublu de relaxare conform experților. Căldura umedă permite corpului să se relaxeze datorită efectelor sale vasodilatatoare care relaxează mușchii, calmează durerile și elimină tensiunea. Odată ce corpul este relaxat, urmează mintea. Așadar, Adio stres!
Elimină toxinele și celulita
Dacă ești interesată de hammam București trebuie să știi că un alt beneficiu major oferit este acela că elimină toxinele și celulita. În timpul unei ședințe de hammam, la temperaturi ridicate, mecanismul de transpirație al organismului intră în funcțiune, eliminând toate toxinele. Mai mult, aceste ședințe pot ajuta la eliminarea apei și a grăsimilor rele care stagnează în celulele noastre, astfel că hammamul ajută la combaterea celulitei.
Curăță căile respiratorii
Alege și tu spa saune deoarece căldura umedă combinată cu uleiurile esențiale, în special cu eucaliptul, ajută la curățarea bronhiilor și la îmbunătățirea respirației.
Activează circulația sângelui. Aburul fierbinte dilată vasele de sânge (vasodilatație) în timp ce apa rece le strânge (vasoconstricție). Această stimulare este foarte bună pentru circulația sângelui, motiv pentru care este atât de important să faci dușuri reci între două camere fierbinți sau după hammam.
Hamammul reprezintă un concentrat de beneficii pentru frumusețea pielii și nu numai: căldura activează transpirația, un lucru care îi permite organismului să evacueze apa, grăsimile rele și toxinele concentrate în dermă și epidermă. În plus, exfolierea cu săpun negru și mănușa Kassa completează curățarea în profunzime a pielii.