Veganismul reprezinta un mod de viata care elimina folosirea animalelor pentru hrana, imbracaminte si alte scopuri. In consecinta, regimul vegan exclude produse de origine animala, de la carne si pana la oua si lactate.
Cum poate dieta vegana sa iti influenteze pozitiv viata
Stiinta a demonstrat ca adoptarea unei diete vegane atrage numeroase beneficii si anume:
- Pierderea in greutate
Desigur, ca alimentatia echilibrata si sportul contribuie la obtinerea unui indice de masa corporala mai mic decat inainte, dar exista studii care au dovedit ca regimul vegan este mai eficient in procesul de slabire fata de alte diete. Regimul vegan presupune consumul alimentelor cu un nivel ridicat de fibre, ceea ce confera o senzatie de satietate si o nevoie mai mica de a consuma produse bogate in calorii.
- Mentinerea glicemiei sub control
Specialistii sustin ca persoanele care respecta un plan alimentar vegan au un indice scazut al zaharului in sange, sensibilitate la insulina si un risc redus de a dezvolta diabetul zaharat.
- Incurajeaza sanatatea inimii
Veganii prezinta un risc minim de hipertensiune deci sunt mai putin predispusi la boli cardiovasculare. Alimentele din dieta vegana sunt mai eficiente in reducerea zaharului din sange, a colesterolului, spre deosebire de alte tipuri de diete.
- Risc scazut de boli
Dieta vegana este deosebit de eficienta in prevenirea cancerului, a problemelor renale, a bolii Alzheimer, precum si in ameliorarea simptomelor artritei.
Ce trebuie sa includa meniul vegan pentru a-ti pastra organsimul sanatos
Persoanele care s-au orientat pe regimul vegan au ales implicit sa inlocuiasca produsele de origine animala cu urmatoarele alimente:
- Tofu, seitan si tempeh care contin proteinele din carne, peste, oua si lactate
- Leguminoasele (fasole, linte, mazare)
- Oleaginoasele (nuci, seminte, fistic, migdale) crude si nesarate sunt surse importante de fibre, fier, magneziu, seleniu
- Semintele de chia, in sau canepa care ofera proteine si Omega-3
- Laptele vegetal, o alternativa importanta de calciu
- Cereale integrale, bogate in fibre, fier, vitamina B, minerale
- Paste si spaghete fara gluten, oua si lactoza
Cum sa faci mai usoara tranzitia de la produse de origine animala la plante
Trecerea la alimentatia vegana este mai simplu de pus in practica daca se face treptat, in ritmul ales de tine. Iata cateva sugestii care te-ar putea ajuta in acest sens:
- Adauga alimente vegane in dieta ta
Familiarizeaza-te cu viitoarea dieta usor si incorporeaza zilnic la mesele tale mai multe leguminoase, seminte, nuci, cereale. Poti inlocui pastele obisnuite cu pastele si spaghete fara gluten, ciocolata cu dulciuri vegane sau lactate cu laptele vegetal pana te obisnuiesti cu gustul.
- Renunta la alimentele non-vegane in ritmul confortabil tie
Incepe dieta prin eliminarea produselor de origine animala, in special carnea. Consuma proteinele din carne din alte surse precum fasolea, nucile sau lintea. Cand simti ca esti pregatit abtine-te sa mai mananci oua si lactate, fie treptat, fie deodata.
Consuma alternative vegane la alimentele non-vegane pentru a-ti tine in frau mai usor poftele obisnuite. De exemplu, mananca dulciuri vegane si fara zahar in loc de ciocolata. Consuma burgeri vegetali, paste si spaghete vegane, hot dogs vegani in loc de preparate din carne.
Concluzie
Un regim vegan corect si echilibrat din punct de vedere nutritional asigura reducerea riscului de a dezvolta boli cronice si kilograme in plus. Insa, suplimenteaza dieta cu sport regulat, abstinenta la tutun si alcool si cu surse alternative de nutrienti care provin din alimente de origine animala.