Alimentele bio, ecologice si organice sunt sinonime si indica aceeasi metoda de productie, dar aceste abrevieri sunt utilizate diferit in tari diferite.
Alimente cultivate ecologic si conventional – diferente
Compozitia nutritionala a culturilor se poate distinge in mare masura datorita tipului de sol pe care este cultivat, de vreme si de tipul de cultura in sine. Prin urmare, uneori este dificil sa se evalueze daca exista diferente intre produsele organice, adica alimente cultivate ecologic si alimente cultivate in mod conventional.
Cu toate acestea, alimentele ecologice pot avea concentratii mai mari de compusi antioxidanti si vitamine in compozitia lor comparativ cu furajele cultivate in mod conventional. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu publicat in 2014 in revista The British Journal of Nutrition, care subliniaza ca in alimentele cultivate organic exista o concentratie a compusilor antioxidanti mai mare cu 69% fata de alimentele cultivate in mod conventional, asadar acestea sunt superioare celor conventionale.
Acest lucru poate fi explicat partial prin faptul ca alimentele cultivate ecologic, adica fructele in crestere, nu au protectie impotriva daunatorilor sub forma de pesticide sau erbicide, astfel incat ele insele produc mai multi “compusi protectori”, care sunt, de asemenea, antioxidanti, potrivit expertilor de sanatate din majoritatea statelor la nivel mondial.
Cum sa curatati fructele si legumele de pesticide?
Desi toate alimentele care ajung pe piata trebuie inspectate si curatate de pesticide, compusii care suprima efectul daunator al insectelor, concentratii minime care sunt sub minim, pot ajunge totusi la organismul dumneavoastra.
- Gatitului in apa – este eficient, dar anumite pesticide raman si pot contamina supa, tocana si alte mancaruri,
- Abur – 80% pana la 90% din cantitatea totala ramasa de pesticide din fructe poate fi indepartata,
- Prajirea in ulei – unele pesticide pot fi eliminate partial, iar altele complet;
- Copt – intre 70% si 100% pot fi scosi din produsele din grau, cum ar fi rulourile si painea.