Ceaiurile din plante au existat de secole întregi pe Pământ. Cu toate acestea, în ciuda numelui lor, ceaiurile din plante nu sunt adevărate ceaiuri. Adevăratele ceaiuri precum ceaiul verde, ceaiul negru și ceaiul oolong, se prepară din frunzele plantei Camellia Sinensis.
Pe de altă parte, ceaiurile din plante sunt preparate din fructe uscate, flori, mirodenii sau ierburi.
Acest lucru înseamnă că ceaiurile din plante pot veni cu o gamă largă de gusturi și arome și sunt o alternativă tentantă pentru băuturile dulci sau apă. În plus față de a fi delicioase, aceste ceaiuri din plante au proprietăți asupra sănătății. De fapt, au fost folosite ca remedii naturale pentru o varietate de afecțiuni timp de sute de ani, iar interesant este că știința modernă a început să găsească dovezi care susțin beneficiile utilizărilor în moduri tradiționale ale ceaiurilor din plante.
Am realizat o listă de ceaiuri din plante sănătoase pe care sigur doriți să le încercați și pe care le veți regăsi pe site-ul Livada cu ceai.
- Ceaiul de mușețel
Ceaiul de mușețel este cel mai frecvent cunoscut pentru efectele sale de calmare și este folosit frecvent ca ajutor pentru somn. Două studii au examinat efectele ceaiului de mușețel în combaterea problemelor de somn.
Într-un studiu efectuat la 80 de femei postpartum care sufereau de probleme de somn, consumul de ceai de mușețel timp de două săptămâni a dus la îmbunătățirea calității somnului și la reducerea simptomelor depresiei.
Un alt studiu efectuat la 34 de pacienți cu insomnie a evidențiat îmbunătățiri marginale în trezirea în timpul nopții, timp până la adormire și funcționare în timpul zilei după ce au luat extract de mușețel de două ori pe zi .
De asemenea, mușețelul are efecte antibacteriene, antiinflamatorii și protejează ficatul. Studiile efectuate la șoareci și șobolani au descoperit dovezi preliminare că mușețelul poate combate o serie de afecțiuni ale stomacului.
Un alt studiu a constatat, de asemenea, că ceaiul de mușețel a redus simptomele sindromului premenstrual, în timp ce un alt studiu efectuat la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 a înregistrat îmbunătățiri ale nivelului glicemiei, insulinei și lipidelor sanguine.
În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte, dovezile preliminare sugerează că ceaiul de mușețel poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate.
Mușetelul este cunoscut pentru proprietățile sale de calmare, iar studiile preliminare susțin acest lucru; de asemenea, poate ajuta la ameliorarea simptomelor premenstruale și a lipidelor în sânge, a glicemiei și a concentrațiilor de insulină.
- Ceaiul de mentă
Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai frecvent utilizate ceaiuri din lume. În timp ce este cel mai popular ceai folosit pentru menținerea sănătății tractului digestiv, are și proprietăți antioxidante, anticanceroase, antibacteriene și antivirale.
Majoritatea acestor proprietăți nu au fost studiate la om, deci nu este dovedit concret dacă acestea ar putea aduce cu adevărat beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, mai multe studii au confirmat efectele benefice ale mentei asupra tractului digestiv.
Mai multe studii au arătat că preparatele din ulei de mentă, care adesea includ și alte plante medicinale, pot ajuta la ameliorarea indigestiei, grețurilor și durerilor de stomac, dar și disconfortului în esofag și la colon.
În cele din urmă, studiile au constatat în mod repetat că uleiul de mentă este eficient în ameliorarea simptomelor sindromului intestinului iritabil.
Prin urmare, atunci când suferiți de disconfort digestiv, fie că este vorba de crampe, greață sau indigestie, ceaiul de mentă este un remediu natural deosebit care merită încercat.
- Ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir este o băutură picantă și aromată care abundă în antioxidanți sănătoși, care luptă împotriva bolilor, spre exemplu, ajută la combaterea inflamației și stimulează sistemul imunitar, dar este cel mai cunoscut ca fiind un remediu eficient pentru greață.
Studiile constată în mod constant că ghimbirul este eficient în ameliorarea grețurilor, în special la începutul sarcinii, deși poate, de asemenea, să ușureze greața cauzată de alte afecțiuni sau tratamente.
Ghimbirul poate ajuta la prevenirea ulcerului la stomac și la ameliorarea indigestiei sau a constipației, de asemenea, ajută la ameliorarea dismenoreei sau a durerii menstruale. Un număr de studii au constatat că capsulele de ghimbir au redus durerea asociată cu menstruația. De fapt, studiile au constatat că ghimbirul este la fel de eficace ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul în ameliorarea durerii.
În cele din urmă, unele cercetări sugerează că ghimbirul poate ajuta persoanele cu diabet zaharat, deși studiile nu au demonstrat clar acest aspect; totodată, aceste studii au constatat că suplimentele de ghimbir au ajutat la controlul zahărului din sânge și al nivelului lipidelor din sânge.
În cele din urmă, ajungem la concluzia că în anumite situații aceste plante ne pot ajuta în combaterea diferitelor afecțiuni iar că introducerea acestora în obiceiurile de consum zilnice poate aduce doar beneficii.