Cand ai nevoie de un expert in evaluare proprietati imobiliare

0 Shares
0
0
0

Pentru a determina cat mai corect valoarea unui imobil, indiferent daca este vorba despre o casa, o garsoniera sau un apartament, sunt necesare serviciile unui expert evaluator.

Acesta trebuie sa fie autorizat de ANEVAR (Asociatia Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania) pentru ca cel care solicita evaluarea sa aiba siguranta ca serviciul pentru care va plati va fi recunoscut si de catre institutia pentru care este necesara evaluarea.

Dupa cum mentioneaza specialistii din spatele platformei www.evaluari24.ro, exista cateva cazuri mai frecvente cand sunt solicitate evaluarile. In randurile urmatoare le voi exemplifica.

Evaluarea realizata in vederea stabilirii impozitului

Atunci cand se finalizeaza constructia unui nou imobil sau cand are loc un transfer de drept de proprietate apare si nevoia de a realiza o evaluare completa si corecta a imobilului in cauza.

Scopul este de aceasta data stabilirea valorii pentru a putea determina ulterior si cuantumul impozitului ce va trebui achitat anual pentru respectivul imobil.

Evaluarea realizata la achizitia unei locuinte prin credit imobiliar

Si in acest caz sunt necesare serviciile de evaluare proprietati imobiliare. De regula banca solicita acest lucru, pentru a stabili care este valoarea proprietatii in cauza si pentru a se asigura de faptul ca este cea corecta si reala. Imprumutul acordat va fi garantat chiar prin imobilul respectiv, cu a carui valoare este echivalent.

Evaluari necesare pentru contractarea creditelor de refinantare

Cei aflati in situatia de a obtine un credit de refinantare, care va fi garantat printr-o ipoteca imobiliara, se vad de asemenea obligati sa apeleze la un evaluator autorizat care sa realizeze evaluarea proprietatii imobiliare respective.

Raportul final in care va fi scrisa si valoarea imobilului va reprezenta astfel garantia pentru creditor, care va avea o justificare, un echivalent al sumei solicitate.

Evaluari in cazul vanzarii-cumpararii de imobile

In aceasta situatie atat cel care vinde, cat si cel care cumpara poate sa vina cu initiativa de a solicita o evaluare autorizata a imobilului. Avantaje sunt de ambele parti:

– vanzatorul va avea siguranta ca pretul pe care il solicita e cat mai apropiat de valoarea reala a imobilului;

– cumparatorul se va asigura de faptul ca pretul pe care urmeaza sa il plateasca este unul conform cu valoarea stabilita de expertul evaluator.

Acestea sunt doar 4 dintre situatiile in care serviciile de evaluare proprietati imobiliare sunt necesare, dar si deosebit de utile.

Lista poate continua cu diverse alte tipuri de imprumuturi pentru care se ofera drept garantie un imobil – practic in oricare situatie ce implica oferirea drept garantie a imprumutului, un imobil este recomandat sau chiar obligatoriu sa realizeze o evaluare pentru a-i stabili corect valoarea.

Odata identificata situatia pentru care sunt necesare serviciile de evaluare proprietati imobiliare, mai este necesara si gasirea unui expert evaluator, care este si autorizat ANEVAR.

Cei interesati pot sa gaseasca solutii in acest sens chiar in cadrul platformei www.evaluari24.ro, unde pot solicita nu doar oferte pentru evaluari de imobile, ci si numeroase alte tipuri de servicii a caror lista completa poate fi regasita in cadrul site-ului.

0 Shares