Cum se pastreaza marfa?

0 Shares
0
0
0

cum-se-pastreaza-marfaFormarea si pastrarea stocurilor de marfa din activitatile comerciale este un fenomen necesar si inevitabil pentru ca fara stocuri nu are cum sa existe circulatia marfurilor. Nevoia obiectiva de a avea stocuri de marfuri determina si nevoia si existenta depozitelor.

Un raspuns simplu la intrebarea din titlu este marfa se pastreaza in rafturi dar sunt mult mai multe elemente importante de care este bine sa tinem cont atunci cand facem depozitarea marfurilor dintre care cele pe care le vom prezenta mai jos.

Factorii care sunt specifici circulatiei marfurilor si care fac necesara existenta unor depozite sunt urmatorii.

Transformarea sortimentelor de productie in sortimente comerciale, o operatiune care este realizata in depozite cu ajutorul unor intrari succesive de marfa la mai multi furnizori. Aprovizionarea periodica a magazinelor si a populatiei cu marfa care face necesara existenta stocurilor de marfuri care in cele mai multe cazuri se pastreaza in depozite.

Caraceristicile comertului modern permit si primirea marfurilor in depozit, in cantitati mari si uneori in cantitati vagonabile de la furnizori si livrarea lor in cantitati cat mai mici spre reteaua de desfacere in amanunt.

Particularitatile si nevoia de eficientizare a activitatilor de transport care determina si discontinuitate in aprovizionare ne obliga sa asiguram si stocuri de marfa pentru a desfasura in continu activitatea de productie ori activitatile comerciale.

Existenta unor rezerve de stat care au nevoie de stocarea marfurilor iesite din sfera de productie care nu au intrat in cea de desfacere. In aceasta situatie depozitele indeplinesc o functie necesara din punct de vedere social.

Pastrarea produselor in timpul existentei lor reprezinta si o preocupare continua mai ales in prezent cand distributia marfurilor a luat si o amploare fara precedent. Este nevoie de mai multe masuri organizatorice dar si tehnice care sa preintampine degradarea produselor.

Pastrarea marfrilor este necesara si la producatori dar si la beneficiari. Elementele de baza in sensul acesta sunt reprezentate de depozite. Ele sunt definite ca fiind anumite verigi structurale din unitatile care dispun de utilaje, de instalatii si de dispozitive specifice care sunt destinate efecturarii unor operatii de pastrare si de eliberare a marfurilor potrivit destinatiilor lor.

Notiunea de depozite poate sa aiba si un inteles mai larg dar si unul mai restrans. In acceptiuni largi ale cuvintelor prin depozite vom intelege unitati comerciale operative si subordonate unor verigin economice si organizatorice care sa indeplineasca mai multe functii legate de primirea dar si de acumularea si de pastrarea si livrarea unor marfuri.

Operatiunile de vanzare si de cumparare a marfurilor care trec prin depozite se fac de catre o veriga comerciala de care va depinde depozitul. In sens restrans notiunea de depozit este un sistem de inaperi sau de alte forme de constructii care sunt inzestrate cu utilaje si cu instalatii adecvate pentru a efectua operatiunile de receptionare si de pastrare sau de livrare a marfurilor.

Rolul cel mai important al depozitelor rezulta din mai multe considerente. Intreprinderile care sunt dotate cu depozite au o capacitate mai mare si de asemenea au si o disponibilitate mai mare. Daca sunt amplasate corect depozitele micsoreaza timpul de livrare.

 

0 Shares
You May Also Like