Cum functioneaza motoarele electrice cu frana

0 Shares
0
0
0

Motoarele electrice sunt astazi aproape omniprezente. Incepand de la motoarele industriale, de mari dimensiuni, pana la cele de uz casnic sau cele miniaturale, folosite in cazul dronelor sau echipamentelor destinate gospodariei, motoarele electrice sunt folosite cu succes, asigurand astfel energia si propulsia de care avem nevoie.

Motoarele electrice putem spune ca reprezinta astazi forta propulsoare a lumii, devenind accesorii sau componente de nelipsit, intr-o gama larga de domenii incepand de la agricultura, pana la mecanica si industria constructoare de masini. Iar daca motoarele simple putem spune ca sunt cele mai comune forme de producere a energiei, avem astazi motoare electrice cu frana, la care putem stopa sau regla viteza de rotatie, in functie de necesitatile noastre.

Cum functioneaza un motor cu frana

In ceea ce priveste modul de functionare al motoarelor electrice cu frana, acestea functioneaza aproape identic cu motoarele electrice, in general, la care se adauga sistemul de franare. De obicei, franarea in astfel de cazuri este de tip electromagnetic, bazata pe un cuplu de franare reglabil. Revenind insa la motoarele electrice, acestea au la baza transformarea energiei electrice in energie mecanica, pe baza unui curent electric care strabate un conductor sub forma de bobinaj.

Prin urmare, asa cum motorul electric isi bazeaza functionarea pe intensitatea curentului electrica care strabate bobina, tot asa, franarea are la baza un mecanism de reglare a vitezei de rotatie a motorului sau, mai exact, de oprire a acestuia. Din acest punct de vedere, sunt motoare electrice care au un sistem de franare alimentat la aceeasi sursa de curent electric sau alimentat separat.

Totodata, exista astazi pe piata motoare electrice prevazute cu sisteme de franare in doua trepte, dar si cu ventilatie auxiliara, pentru a preveni supraincalzirea acestora. Totodata, motoarele electrice pot fi dotate cu sisteme encoder si rezisenta anticondens. Nu in ultimul rand, acestea pot fi cu ax din inox si cuplu de franare ridicat.

Tehnicile folosite pentru oprirea unui motor de curent continuu se bazeaza in primul rand pe fortele electrice si nu mecanice. Astfel, motorul electric isi opreste functionarea in momentul in care ii intrerupem alimentarea cu energie. Acest sistem este folosit si in cazul sistemelor de franare, care isi bazeaza functionarea pe actiunea curentului in circuitul asigurat de bobinajul electric.

Unde folosim motoare electrice cu frana

Din punct de vedere al folosintei, putem spune ca motoarele electrice cu frana le intalnim aproape oriunde. Mai putin utilizate la echipamentele de ridicat, motoarele electrice cu franare pot fi intalnite la diverse utilaje si unelte, precum aparate de aschiere, de frezare sau de slefuire. Totodata, aparatele electrice cu sistem de franare mai pot fi intalnite la constructia de benzi transportoare, dar si in cazul compresoarelor, la diverse echipamente sau masini, precum tractoare sau pompe de presiune.

0 Shares
You May Also Like